9x19 versus 9x21

Používateľov profilový obrázok
daredevil
prispievateľ
Registered for: 13 years 5 months

9x19 versus 9x21

Príspevok od používateľa daredevil »

Neviem kde by som to dal, tu som sa dočítal, že Luger je v Taliansku zakázaný ale 9x21 je asi najpoužívanejší, aký na to majú dôvod a aký je rozdiel medzi týmito rážami, ide len o moju zvedavosť, teda neplánujem kúpu zbrane s týmto kalibrom. Ďakujem
R
častý prispievateľ
Registered for: 18 years

Príspevok od používateľa R »

Majú zakázané všetky pôvodne vojenské náboje, ale dôvod prípadne zmysel by som u taliánov nehľadal. Rozdiel vo výkone nie je skoro žiaden, talián má mierne navrch a pri dlhšej nábojnici je viac miesta na experimenty. http://www.sellier-bellot.cz/cesky/pist ... 9&view=all
daredevil
prispievateľ
Registered for: 13 years 5 months

Príspevok od používateľa daredevil »

takže viac menej nezmyselný zákon ktorý len strpčuje ludom život
Jack
moderátor
Registered for: 18 years 5 months

Príspevok od používateľa Jack »

Legenda hovorí, že je to preto, aby Taliani, ľahko identifikovali, čo pri prestrelke vysypali muži zákona a čo zlí chlapci. Neviem, či to má aspoň nejaký reálny základ. Osobne by som sa priklonil k tomu, čo hovorí R, že nejaký hlbší zmysel v tom ani netreba hľadať.
:wink:
inspiring_liskov

Príspevok od používateľa inspiring_liskov »

IMHO sú 9x19 a 9x21 výkonovo identické, keďže v 9x21 je strela posadená hlbšie, celkový OAL je rovnaký tzn aj vnútorný priestor v nábojnici je rovnaký. Oba náboje majú rovnaký max. tlak .

Pre výrobcu pištole to len znamená že vystrúha o 2mm dlhšiu komoru, inak sú zbrane identické s 9L
sirdo
prispievateľ
Registered for: 15 years 3 months

Príspevok od používateľa sirdo »

4Jack: myslim, ze zli chlapci z mafie nechodia nakupovat zbrane a municiu do oficialnych obchodov(takze nie su limitovani ziadnym zakonnym obmedzenim), takze tato legenda je asi trochu mimo 8) ...
Jack
moderátor
Registered for: 18 years 5 months

Príspevok od používateľa Jack »

Sirdo, presne preto som zdôraznil, že je to zrejme len urban legend.
:wink:
Počul som ju ešte aj vo vylepšenom prevedení (snáď sa dá nájsť aj na nejakom českom "špecializovanom" webe), ale to je už také fantasmagorické, že som sa hanbil ho čo i len napísať na stránku ako je WF.
:lol:
R
častý prispievateľ
Registered for: 18 years

Príspevok od používateľa R »

Ja som počul legendu že vďaka mentalite talianov (podobnej jednej u nás žijúcej menšine) museli obmedziť tieto kalibre v legálnej držbe lebo z policajných a vojenských skladov mizli celé palety streliva. Pravdepodobnejšie ale je, že nejaký Lipšicovi podobný páchateľ dobra vymyslel zákon aby mali ovce pocit bezpečia, keďže vojenské je zlé, silné a fuj.
inspiring_panini

Príspevok od používateľa inspiring_panini »

Uvedomte si aké zákony o zbraniach sú po svete. Hneď vo vedľajšom Rakúsku sú zakázané pumpovacie brokovnice, ale brokovnice samonabíjacie sú povolené. Je to totálne nezmyselné, ale nikomu to nevadí. Prečo sú v Taliansku zakázané 9 lugre? Mohli to kľudne odôvodniť celoštátnym nedostatkom pudingu.
lovec
častý prispievateľ
Registered for: 20 years 8 months

Príspevok od používateľa lovec »

.... z toho isteho dovodu ako napr. u Frantikov a Belgicanov si nezapoluju napr. s 308W alias 7,62x51 NATO a dalsimi ex/vojenskymi kalibrami, detto pistolove.... pozri link :arrow: http://www.wfsa.net/int_leg/france.html

alebo tu:
en.wikipedia napísal: In France, to buy a weapon, a hunting licence or a shooting sport licence is necessary.

Since 1939, guns are divided into eight categories :
Category 1 : Military firearms ; According to French law, a military firearm is a weapon which has a gauge used by the army since 1880. Some of them are prohibited, for example, full automatic weapons, but semi automatic assault weapons or handguns are authorised. Examples of military gauges into category 1 : 9mm, 5.56 NATO, 7.62x39, 7.62 NATO, .45 ACP, .50 BMG, .50 AE.
Category 2 : Military material
Category 3 : Protections against military gas
Category 4 : Civil firearms ; According to French law, a civil firearm is a semi automatic long gun with more of 2 rounds in magazine which don't use a military gauge, or a handgun (pistol or revolver, including all magazine capacities) which doesn't have a gauge used by the army. Examples of civil gauges into category 4 : .22 LR, .357 magnum, .44 magnum, .500 S&W.
Category 5 : Hunt firearms ; All long guns which doesn't use a military gauge, the manually operated long guns have a maximum magazine capacity of 10 rounds and the semi automatic long guns a maximum of 2 rounds.
Category 6 : Knives
Category 7 : Shooting firearms ; BB guns, etc...
Category 8 : Historic firearms ; firearms which have been designed before 1880 and black-powder guns. (Excepted the firearms using black-powder metallic cartridges).
Napísať odpoveď

Návrat na "Náboje"