9 mm vz 82 "spekance"
Naboj vz. 82 nie je samostatny naboj ako sa mozme docitat na roznych forach. Je to 9x18 makarov, ktory ma oproti originalu nizsiu vahu strely a vyssiu ustovu rychlost /je to uplne rovnaky pripad ako rozne laboracie 9mm Luger/. Hlavnym rozdielom od ostatnych vojenskych a policajnych nabojov je material z ktoreho je strela vyrobena. Treba si uvedomit, ze vznikal v case ked bola poziadavka na unifikaciu streliva v ramci Varsavskej zmluvy a nebolo mozne prijat do vyzbroje vlastny „wildcat“, ktory by nebol kompatibilny s municiou ostatnych clenskych statov /viz. Priklad nezaradenia do vyzbroje genialnej konstrukcie CZ 75/.
Preco zaviedli „spekanec“ ?? :
Snaha usetrit farebne kovy je len cast pravdy. Treba si uvedomit, ze v case ked naboj 9mm vz. 82 vznikal si konstrukteri uvedomovali, ze 9 makarov neni idealny svojim vykonom, hlavne ked mali pred sebou famozny 9 mm Luger. Preto sa pre novu pistol snazili zostrojit naboj, ktory by sa svojimi vykonmi 9mm Lugeru priblizil, ale zaroven by max. tlak neprekrocil tlaky pripustne pre 9mm Makarov aby v pripade nutnosti bolo mozne pouzit strelivo 9mm Makarov. Isli na to tak, ze sa snazili co najviac znizit hmotnost strely a co najviac zvysit jej rychlost. „Spekanec“ je lahsi ako olovo cize ponukol pri zachovani rozmerov strely cca. 30% nizsiu hmotnost strely. Druhym dovodom pre „spekanec“ bola snaha o co najvecsiu priebojnost – na co je idealny nakolko sa nedeformuje. Vysledkom bola lahka a rychla strela s vybornou priebojnostou pre dany kaliber. Kedze mala vysoku rychlost tak konstrukterom pri prepoctoch vyslo, ze sa energiou priblizuju najnizsim laboraciam 9mm Luger a boli spokojni. Treba si uvedomit, ze v tom case nikto neskumal „stop efekt“ a ranivu balistiku /vykon zbrane sa meral podla toho co prestrelila/ – prestrelili par dosiek a plechov, porovnanim vyslo, ze vz.82 je lepsi ako Makarov a bolo /dokonca im vyslo ze ma lepsiu priebojnost ako 45 ACP – co jasne naznacovalo prevahu socializmu nad prehnitym kapitalizmom/.
Z pistole PM aj z CZ vz. 82 je mozne strielat 9mm Makarov aj 9mm vz. 82. Je pravda, ze u PM moze dojst pri dlhodom pouzivani 9mm vz. 82 k skorsiemu opotrebeniu hlavne ale pri zivotnosti s ktorou sa v boji pocitalo je to bezpredmetne.. CZ vz. 82 nema s 9 mm Makarov ziaden problem.
Preco zaviedli „spekanec“ ?? :
Snaha usetrit farebne kovy je len cast pravdy. Treba si uvedomit, ze v case ked naboj 9mm vz. 82 vznikal si konstrukteri uvedomovali, ze 9 makarov neni idealny svojim vykonom, hlavne ked mali pred sebou famozny 9 mm Luger. Preto sa pre novu pistol snazili zostrojit naboj, ktory by sa svojimi vykonmi 9mm Lugeru priblizil, ale zaroven by max. tlak neprekrocil tlaky pripustne pre 9mm Makarov aby v pripade nutnosti bolo mozne pouzit strelivo 9mm Makarov. Isli na to tak, ze sa snazili co najviac znizit hmotnost strely a co najviac zvysit jej rychlost. „Spekanec“ je lahsi ako olovo cize ponukol pri zachovani rozmerov strely cca. 30% nizsiu hmotnost strely. Druhym dovodom pre „spekanec“ bola snaha o co najvecsiu priebojnost – na co je idealny nakolko sa nedeformuje. Vysledkom bola lahka a rychla strela s vybornou priebojnostou pre dany kaliber. Kedze mala vysoku rychlost tak konstrukterom pri prepoctoch vyslo, ze sa energiou priblizuju najnizsim laboraciam 9mm Luger a boli spokojni. Treba si uvedomit, ze v tom case nikto neskumal „stop efekt“ a ranivu balistiku /vykon zbrane sa meral podla toho co prestrelila/ – prestrelili par dosiek a plechov, porovnanim vyslo, ze vz.82 je lepsi ako Makarov a bolo /dokonca im vyslo ze ma lepsiu priebojnost ako 45 ACP – co jasne naznacovalo prevahu socializmu nad prehnitym kapitalizmom/.
Z pistole PM aj z CZ vz. 82 je mozne strielat 9mm Makarov aj 9mm vz. 82. Je pravda, ze u PM moze dojst pri dlhodom pouzivani 9mm vz. 82 k skorsiemu opotrebeniu hlavne ale pri zivotnosti s ktorou sa v boji pocitalo je to bezpredmetne.. CZ vz. 82 nema s 9 mm Makarov ziaden problem.
Nenechaj sa tu rozhodit recami, ze CZ 82 so spekancom je nanic. Neni to idealna kombinacia na obranu, ale furt lepsie ako nemat nic. 12 + 1 naboj vypalenych z bizka s velkou pravdepodobnostou odradi rovnako sfetovaneho cigana ako aj zviera /na US forach najdes pripady ked sa chlap ubranil medvedovi s 32 acp – jedna proste sadla/. Predpokladam, ze si inu zbran kupovat nechces alebo si ju nemozes dovolit preto ti tu nebudem pisat mudrosti „kup si SW cal. 44 Mag.“ S pistolou CZ vz. 82 pokial je presna a nezasekava sa nic viac nespravis. Radim ti aby si si zohnal nejake strelivo 9x18 Makarov s FMJ strelou /pokial zozenies poloplast tak super ale asi nezozenies/. Myslim, ze to robia S&B, Prvy Partizan, MFS... Skus pozret aj v cechach. Kup si cca 200 ks. Vyskusaj pokia zbran pracuje spolahlivo odloz si ich na nosenie – na strelnici pouzivaj spekance. Touto kombinaciou dosiahnes nie idealnu ale dobru obrannu zbran...
Neviem ti povedat ci mozes kupit - predat strelivo co nema CIP. Neviem dokonca ci ty ako fyzicka osoba mozes predavat akekolvek strelivo aj ked si doma prebijas z legalne kupenych komponentov /nech odpovie niekto kto sa v tom vyzna/ - pre nas strelcov to ale neni podstatne...
Ak sa ta niekto opyta odkial to mas odpovies : na strelnici som sa stretol s mne neznamym clovekom, dali sme sa do reci a daroval tieto naboje. Pokial mas prislusnu zbran v zbrojaku nedopustas sa nicoho, ziaden zakon ti totiz neprikazuje ako mas nadobudnut naboje - upravuje len to ake naboje su zakazane.
Problem vidim u streliva vz. 82 tu :
Podla Zak. 190/2003, §-4, ods.3, pism. a je zakazanym strelivom okrem ineho aj strelivo priebojne..
Podla prilohy 6 uvedeneho zakona, F "druhy striel", písm. c) je definovaná "priebojná strela" : je strela, ktorej jadro, časť alebo celá strela je vyrobená z tvrdého materiálu, ktorého tvrdosť je rovnaká alebo vyššia ako 43 HRC
Takze tu je odpoved...
Pokial má strela 9 mm vz. 82 tvrdost 43 HRC alebo vyssiu tak je cely naboj povazovany za zakazane strelivo /nechce sa mi to zistovat/ a pokial nie si policajt - resp. pokial sa na teba uvedeny zakon vztahuje /§-1, ods.2/ dopustas sa trestneho cinu.
Ak sa ta niekto opyta odkial to mas odpovies : na strelnici som sa stretol s mne neznamym clovekom, dali sme sa do reci a daroval tieto naboje. Pokial mas prislusnu zbran v zbrojaku nedopustas sa nicoho, ziaden zakon ti totiz neprikazuje ako mas nadobudnut naboje - upravuje len to ake naboje su zakazane.
Problem vidim u streliva vz. 82 tu :
Podla Zak. 190/2003, §-4, ods.3, pism. a je zakazanym strelivom okrem ineho aj strelivo priebojne..
Podla prilohy 6 uvedeneho zakona, F "druhy striel", písm. c) je definovaná "priebojná strela" : je strela, ktorej jadro, časť alebo celá strela je vyrobená z tvrdého materiálu, ktorého tvrdosť je rovnaká alebo vyššia ako 43 HRC
Takze tu je odpoved...
Pokial má strela 9 mm vz. 82 tvrdost 43 HRC alebo vyssiu tak je cely naboj povazovany za zakazane strelivo /nechce sa mi to zistovat/ a pokial nie si policajt - resp. pokial sa na teba uvedeny zakon vztahuje /§-1, ods.2/ dopustas sa trestneho cinu.
-
inspiring_haslett
Aktuálna téma je prezbrojenie PZ...o malom množstve nábojov pre policajta na výcvik sa už veľmi nerozpráva...v prvom rade je však potrebne si uvedomiť, že ak nezasiahnem ciel môžem mať aj .50 AE... v prvom rade je potrebné zasiahnuť cieľ. To je hlavný problém... treba strieľať...aj keď sa prezbrojí a policajt bude mať zbraň v kalibri 9 luger a v zásobníku lapua CEEP, alebo iné služobné strelivo s tým najlepším zastavovacím účinkom, výcvik to nenahradí.... 
-
inspiring_wu
Takže konečne je v tom jasno. Náboj vz. 82 kal. 9mm Makarov so strelou zo spekaných pilín nie je zakázaným strelivom.
V zmysle zákona o slobodnom prístupe k informáciám som požiadal MV SR o stanovisko.
Odpoveď Prezídia MV SR:
Bol som prekvapený, pretože som videl znalecký posudok z odboru balistiky, kde strela tohto náboja bola označená za priebojnú a náboj. vz. 82 za zakázaný. Na základe uvedeného bol chlap stíhaný pre nedovolené ozbrojovanie!
V zmysle zákona o slobodnom prístupe k informáciám som požiadal MV SR o stanovisko.
1. Je strelivo Náboj vz. 82 kal. 9 mm Makarov so strelou zhotovenou zo spekaných železných pilín priebojným strelivom?
2. Ak áno, na základe čoho je toto strelivo považované za priebojné?
3. Akú tvrdosť (v HRC) má projektil náboja vz. 82?
Odpoveď Prezídia MV SR:
Aj keď mi teda neodpovedali na otázku ohľadom tvrdosti projektilu, jednoznačne uviedli, že náboj nie je priebojný a teda ani zakázaný.Na základe Vašej žiadosti zo dňa XX.XX.XXXX a dodatku zo dňa XX.XX.XXXX pod č.p.:KM 1177 - 6278/SI - 2011 uvádzam:
V zmysle zákona č. 190/2003 Z. z. o strelných zbraniach a strelive v platnom znení podľa § 4 ods. 3 písm. a) zakázaným strelivom je strelivo s priebojnou, výbušnou alebo zápalnou strelou. Uvedený náboj kal. 9 mm vz. 82 túto podmienku nespĺňa, teda nie je zakázaným strelivom.
V prílohe č. 6 ods. F písm. c) citovaného zákona je definovaná priebojná strela: "priebojná strela je strela, ktorej jadro, časť alebo celá strela je vyrobená z tvrdého materiálu, ktorého tvrdosť je rovnaká alebo vyššia ako 43 HRC".
Bol som prekvapený, pretože som videl znalecký posudok z odboru balistiky, kde strela tohto náboja bola označená za priebojnú a náboj. vz. 82 za zakázaný. Na základe uvedeného bol chlap stíhaný pre nedovolené ozbrojovanie!
- dirty.harry
- častý prispievateľ
- Registered for: 16 years 1 month