Seminár Izraelskej bojovej streľby

Používateľov profilový obrázok
3500korun
častý prispievateľ
Registered for: 15 years 5 months

Príspevok od používateľa 3500korun »

Nechcel som sa pôvodne zapájať do debaty, ale keď už martinr povedal asi to isté čo si myslím aj ja tak ho podporím svojím plným súhlasom.

Kto ma videl strieľať IPSC/IDPA (alebo keď sme pri technike streľby čo zahŕňa dýchanie, prácu oka, prstu, psychiku atď... tak aj nesúťažne APSS, lebo trafiť na prvý krát požičanou zbraňou 5 ranami zo 6 terč cca 30x30cm, či koľko má tá nastreľovacia fľaška na 1000m nie je najhorší výkon) tak vie, že medzi špičku rozhodne nepatrím ale dokážem aj niečo trafiť. Všetko čo viem som sa naučil len a len pri mierenke, dokonca v 80% zo vzduchovky, zvyšných 20% jednoranová malorážka. Nadrilované, natrénované, nasušené, vycibrená svalová pamäť... Rýchlopečeným strelcom sa nechce sušiť, len prísť na strelnicu a búchať a búchať, no potom to dopadne ako píše martinr. Veci treba robiť postupne, a nie len nabalovať viac a viac, ale čiastkové veci zvládnuť a až potom spájať. Čo-to som už napísal v téme Tréning.

Môj osobný skromný názor k tomuto vláknu je že by to malo byť určené nie pre začiatočníkov, ako sa už vyjadrilo pár ľudí predo mnou.
K samotnej Izraelskej streľbe - prečo nie - 100 ľudí 100 chutí, a každý si vyberie čo sa mu páčia skombinuje z viacerých štýlov a postupov to čo mu najviac vyhovuje (ako väčšina bojových umení preberá výhodné prvky z iných už existujúcich.)
Ja osobne by som tam ale nešiel, pokiaľ to bude určené aj pre začiatočníkov, z dôvodu svojej vlastnej bezpečnosti. Pokiaľ by to bolo pre "pokročilých strelcov" tak by som to zo záujmu a zvedavosti rád skúsil.
EDIT: alebo odtiaľ vyhoďte to hromadné prebíjanie a odstraňovanie závad čo je na začiatku videa a ostanem bez nejakých väčších pripomienok - aj keď takto z jedného videa sa to ťažko hodnotí. Nechcem od toho odrádzať záujemcov.
peterson napísal:kým na mňa zaškúli a nahodí zbraň- priletia odo mňa zo tri včielky :wink:
Bol som raz na súťaži, kde bol chalan (potom som zistil, že odtiaľto z fóra) ktorý mal priam až neuveriteľnú kadenciu streľby, až som ho podozrieval že má semiauto. Bola radosť na jeho streľbu pozerať, rovnako aj zavrieť oči a iba počúvať. Po 3 stage-och mi bolo jasné, že to vyhrá. Výsledok bol nakoniec taký, že som skončil pred ním aj keď som mal asi o 50% menšiu spotrebu streliva a v čase sme boli pol na pol pri jednotlivých stage-och. Nebola to mierenková súťaž. Teda keď potrebuješ mať určitý počet (na gongy aj jeden, nebavíme sa len o dvojstreloch) dier v terči a čo najmenčí čas, nie je jediné riešenie len veľká kadencia.
Takže to, že mi niekto pošle 3 včeličky ktoré ma ofúknu ešte nič neznamená.
(Dotyčný strelec nech to neberie osobne, už mi to vrátil na iných pretekoch, a že strieľať vie dokazuje viacero umiestení :wink: )
Naposledy upravil/-a 3500korun v 16 Feb 2012, 23:56, upravené celkom 1 krát.
yarco
moderátor
Registered for: 18 years 7 months

Príspevok od používateľa yarco »

martinr napísal:Ale ja osobne prakticku strelbu povazujem az za -next level- strelby
Dovolím si súhlasiť. :wink:
Nemálo strelcov sa v honbe za 'dynamickou streľbou' snaží preskočiť úplné základy a potom sa čudujú, že popper na 25 metrov nie a nie padnúť.
A to hovorím ako strelec-amatér, ktorý klasickú mierenku s postojom ako na Zoidovom obrázku nepestuje, len sa pravidelne snažím do tréningov zahrnúť aj určitú formu mierenky.

A to keď si občas v Colte dám terč na 25m a pálim do neho z pidiGlocka, podaktorí návštevníci na mňa pozerajú ako na úchyla :lol:
yarco
moderátor

polucias napísal:tragédia je že keď som ja nastúpil k zboru tak toto presne ma učili,
prisahám :!:
No a ako inak by si chcel na 500 metrov trafiť osobnou zbraňou unikajúceho 'klienta' do chrbta? :twisted: Len žartujem :wink:
mab
prispievateľ
Registered for: 15 years 11 months

Príspevok od používateľa mab »

tak je.. mierenka patri do treningu. ja sam som sa jej zacal viac venovat az potom, co som raz v klastore na jednom stage minul vsetky zasobniky a ani som nedokoncil :roll: . (dali tam vtedy vela gongov, platov, nepohodlne pozicie). a pritom mi skusenejsi pred tym aj radili ze treba aj mierenku, som na to kaslal. az vlastna skusenost ma poucila. :idea:
polucias
častý prispievateľ
Registered for: 18 years 1 month

Príspevok od používateľa polucias »

3500korun -

tvoje obavy z účasti aj "začiatočníkov" v jednom kurze teoreticky aj s tebou nie sú na mieste

ICS má v sebe max bezpečnosť od úplných základov a nie je na škodu keď tým prejde aj skúsenejší strelec ( aj taký tam boli a asi aj viac ako 50%) ale to ich neodradilo. drilovaním sa totiž ten rozdiel zotrie pomerne rýchlo a stáva sa že ten ktorý prišiel ako nepopísaný list si vedie lepšie ako ten kto už je evidentne ďalej , aj čo sa týka mierenky atď.

ide o to správne naviesť toho človeka, prispôsobiť to jeho tempu, a ostražito sledovať každý pohyb.
ten komu to ide pomalšie nikdy skupinu ako celok nebrzdí, dostane privatnu starostlivosť vo veciach ktoré mu nejdú a znovu sa zapojí,
to je ale už o špecifikácií práce našej skupiny.

mať ale obavy že je vedľa mňa človek "amatér" na mieste nie je, ICS je stavané práve pre takýto typ ľudí ( čo býva často kritizované) aby ich v krátkom časovom intervale intenzívnym drilom v kombinácií s psych. prípravou v tvrdých cvičeniach naučilo efektívne a hlavne bezpečne používať zbrane.

lepšie ti to môže opísať len človek ktorý tam bol, či sa cítil ohrozený, alebo brzdený menej skúsenými strelcami atď...
o tom ťa ja ťažko presvedčím
3500korun
častý prispievateľ
Registered for: 15 years 5 months

Príspevok od používateľa 3500korun »

Asi sa nerozumieme, ja som to nemyslel tak, že by som chcel preskočiť niečo s tým, že "toto ja nemusím robiť, už som to videl v telke" alebo že by som sa bál že ma bude niekto zdržovať.

Necítim sa kompetentný ani hodnotiť náplň kurzu, verím, že to máte premakané. Len teda, nevzbudzuje vo mne dôveru to šermovanie laufom do boku a hore keď ja na čiare viac ľudí vedľa seba. Ja mám zbroják 10 rokov, strieľal som už dávno pred tým, ale tiež by som veľmi opatrný keby som mal hento robiť, čo sa mňa samého týka, aby so v tej rýchlosti/strese na niekoho nenamieril.
Ale ako som už napísal, z toho krátkeho videa sa to ťažko hodnotí, a nechcem od toho ľudí odrádzať.

Praktická otázka - z tých 8 ľudí ktorí sú na videu ako prebíjajú 2 stále mieria do "bezpečného priestoru" pred seba, jeden s prižmúrením oka, zvyšných 5 kade-tade. Ako to máte v metodike, resp aký je postup v tej knižke ktorá sa tu propaguje? (Má ju niekto v BA? Rád by som si ju pozrel)
niko
častý prispievateľ

Príspevok od používateľa niko »

mab dovolim si ta opravit. Mierenka nie len ze patri k treningu. Mierenka je 70 % uspechu. ak nie viac. Rychlost pride sama. Ja mam taku skusenost, ze cim menej sa ponahlam, tym lepsie stage odstrielam. Ked mas vsade alfy a nic neopravujes, je to zakladna cesta k uspechu. No a to ci uz na sutazi, alebo v realnom strete.
Xader
častý prispievateľ
Registered for: 18 years 5 months

Príspevok od používateľa Xader »

polucias: je mozny aj nejaky iny termin koncom marca ? pri kolko ludoch sa da spravit kurz ?
DUSO
častý prispievateľ
Registered for: 17 years 9 months

Príspevok od používateľa DUSO »

mab napísal:... a pritom mi skusenejsi pred tym aj radili ze treba aj mierenku, som na to kaslal. az vlastna skusenost ma poucila. :idea:
hold si jeden z tych co sa ucia na vlasnych chybach, treba sa snazit postupit o uroven vyssie, medzi tych co sa ucia na chybach inych :wink:
yarco
moderátor

niko napísal:Rychlost pride sama.
Nepríde :wink:
Základom je presnosť, to je bez debaty. Ale keď už dosiahneš požadovanú presnosť a nebudeš cielene trénovať aj rýchlosť, sama nepríde. Príde plynulosť, ktorou sa samozrejme čiastočne zvýši aj rýchlosť. Ale ak chceš ďalej zrýchľovať, musíš zrýchliť. Keď použijem jednu parafrázu:
"The best way to shoot faster is to shoot faster." :wink:
majac
častý prispievateľ
Registered for: 19 years 3 months

Príspevok od používateľa majac »

Kdesi som cital dobry priklad ako na to. Zober si nejaky easy stage a prejdi ho tak rychlo aby si mal same alfy. Postupne zrychluj na pomer 70/30 (brat z rezervou :-) ) medzi alfa a charlie. Delty su nepripustne. Toto by mala byt tvoja top rychlost v dany moment. A zase drzat tuto rychlost kym nebudes mat 100% alf. A zase zrychlit a tak dokolecka kym nebudes mat nulovy cas a vsetky alfy. :D
mab
prispievateľ

Príspevok od používateľa mab »

niko napísal:..... Ja mam taku skusenost, ze cim menej sa ponahlam, tym lepsie stage odstrielam.....
u mna je to tak isto. a este u mna zavazi aj psychika v tom zmysle ze napr. na sutazi ak som chcel co najlepsie vysledky (v mojom pripade umiestnenie sa v prvej polovici je dobry vysledok :oops:) tak som sa ponahlal a robil chyby. ked som sutaz bral tak, ze mi to je jedno ako sa umiestnim a bral som to ako trening (a moznost priucit sa a odkukat nieco od skusenejsich), tak mi to slo o lepsie.
polucias
častý prispievateľ

3500korun - v metodike je prebíjanie v úrovni očí tak aby si šachtu mal v podstate v jednej línií s potencionálnym priestorom tvojej palby, trafiť by si sa mal aj poslepu ale môžeš hodiť okom na šachtu ak sa ti nedarí trafiť a hneď znovu sledovať priestor pred sebou, doraziť zásobník a stiahnuť záver už len intuitívne a stále sledovať priestor pred sebou
a pri preskakovaní niektorých vecí, s tým že toto nie a toto áno by to stratilo trochu zmysel, ono to na seba nadväzuje od základu, a musí to ísť za sebou aby človek ten systém pochopil
čo si už potom nakoniec t toho ponechá je naňom

na videu sa to ľudia učia, tak je jasné že nie každému sa to podarí spraviť správne na 3-4 pokusy. je to predsa len hondne odlišný spôsob prebíjania od tu bežného štandardu

Xader : od 10 ľudí do max 17 vieme spraviť aj na mieste ktoré si určí niekto iný, na svojej strelnici napr. to je už na individuálnej dohode,
momentálne máme termíny tak ako sú na stránke, ak by bol konkrétny návrh na nejaké dátumy musí sa to hodne dopredu dohodnúť, aby sme si zaistili dovolenky a podobne. stačí sa ozvať na mail a dohodneme sa

mierenka : ja som sa mierenku naučil so vzduchovou pištolou TAU7, je to určite neodmysliteľná súčasť strel výcviku, ICS však počíta s tzv. bojovou presnosťou 75%. možno vám to príde ako nehorázne , ale postrelený, zbitý a s jednou rukou dosiahnuť takýto výsledok je veľmi náročné. pri vysilovačkách sa snažíme napodobniť hraničné situácie vlasnej fyzickej aj streleckej kondície.
tam je každý zásah dobrý od alfy až po deltu.( používame teraz už oceľové torzá)

pri základnom ovládaní zbrane a napichovaní sa ale samozrejme snažíme aby bol sústrel čo najlepší, hlavne pri streľbe 2 a viac rán rýchlo za sebou.
kto má za sebou odtrénovanú mierenku a dobre pracuje so spúštou, má výhodu, ten kto nie, musí sa to doučiť sám, ICS však nerobí medzi nimi rozdiel,
možno ten kto mierenku necvičil (videl som takých dosť) čo sa týka efektivity zásahov po záťaži bol na tom lepšie ako ten kto ju cvičil - ale je to silne individuálne, len chcem povedať že to tu nie je podmienka lebo mierenku sa aj tak musí naučiť každý sám, my však používame niekoľko trikov ako vieme dať návod na správny tréning aj mierenky a hlavne prvý deň sa tomu intezívne venujeme,
na kurze vás ju však nikto nenaučí, to už musí každý sám .bolo by však neprávne takého človeka odsunúť
polucias
častý prispievateľ

mab :
len jedna vec k tomu tempu a zásahom , viem presne o čom hovoríš, tiež som mnohokrát doplatil na to že som sa ponáhľal a nebolo tam toľko alf koľko som chcel, ale robil som si také pokusy priamo na pretekoch kedy som do toho išiel uplne zúrivo rýchlo bez ohľadu na to či tam budú 2 alfy alebo 2 C, alebo CD, AC,
a vyšlo mi to tak že som bol na tom bodovo lepšie ako keď som sa snažil ísť na zásahy.

lenže to je len športové kalkulovanie, na stage po tebe nikto nepáli spoza záclony, nebeži proti tebe s palicou alebo nožom v ruke, nestaráš sa o to či je niekto za stenou schovaný bežíš a vieš že páliť budeš iba ty, nikto iný

to je len šport, tam sa dá všelijak kalkulovať,
príklad : ako sa ti darilo ?
ále jedno PT do alfy, jedna miss ----> ale čas to spraví
a je to tak, jeho kovbojský genialny čas vykompenzoval jedného mŕtveho civila a preživšieho pachoša

takýto výsledok by ťa v reály asi moc netešil, či?
Black Powder
moderátor
Registered for: 19 years 4 months

Príspevok od používateľa Black Powder »

Podobna vec sa riesila aj tu:
http://www.strelectvi.cz/forum/israeli- ... 20949.html
Na ziadost majitela agentury bola debata ukoncena a chcel, aby bola tema vymazana.
Napísať odpoveď

Návrat na "Tréning"