Zablúdená guľka

správy o útoku alebo obrane so zbraňou
Používateľov profilový obrázok
lovec
častý prispievateľ
Registered for: 20 years 8 months

Príspevok od používateľa lovec »

UGLI napísal:.... ale ktorý polovník striela z celoplaštovou strelou???? ja polovník niesom tak prosín o zhovievavost.
taky co nema na vhodne strelivo.
Aj FMJ lisci kozusok potrha viac nez je mile. Ak sa niekto specializuje na lisky, ma si kupit varmintove strelivo (tenucky plast, okamzite pri dopade na ciel masivne fragmentuje). "Ale co zrobis, ked samopalovce sa po 4-5 korun"...... nakoniec aj vyber kveru hovori za vsetko.

Uzavrel by som to s tym, ze holka mala od boha stastie a chlapik z pekla smolu.
Jack
moderátor
Registered for: 18 years 5 months

Príspevok od používateľa Jack »

Na aký kaliber to tipujete?
:?:
inspiring_shannon

Príspevok od používateľa inspiring_shannon »

proste velka zhoda nahod, 7,62X39 je ku kozusine skutocne setrny(pokial sa bavime o kalibri, neriesim konkretne typ striel, pri vhodnej strele vie byt setrny aj "hrubsi" kaliber)(keby cesi robili karabinu ako CZ527 aj na lavaka, tak uz ju mam v tomto kalibri doma, najma do pohonu), ale teraz preferujem na lisky 30-30 win.
Niekde v polovnickom casopise som raz cital podobny pripad, skusim ho v kratkosti prerozpravat. Polovnik mieril na daniela stojaceho na horizonte (porusil bezpecnostne pravidla), vystrelil - netrafil. O niekolko km dalej isli 2ja chlapi na mopede po polnej ceste, zrazu vodic citi, ze sa spolujazdec za jazdy zosuva a pada z motorky. Zastane, kontroluje ho a nachadza zasah v krku (nastastie povrchovy, nebola to tragicka prihoda) Policajti nevedeli zistit kto a odkial strielal, az neskor sa zistilo ze o revir dalej niekedy v tom case strielal polovnik na daniela.
Co sa tyka poskodenia strely, v pripade celoplasta 7,62x39 mam aj ja osobne skusenosti, kedy som nasiel takto od zeme odrazene strely a volnym okom nejaka deformacia pozorovatelna nebola. Dost podla mna zalezi aj na tvrdosti zeme a uhle odrazu, v pripade ktory tu rozoberame bol podla mna uhol odrazu, vzhladom nato kolko projektil preletel pravdepodobne dost ostry.
edit: uprava textu
bus driver
častý prispievateľ
Registered for: 14 years 5 months

Príspevok od používateľa bus driver »

TV JOJ podsuva vysledok. Strielal asi polovnik a hotovo. Naboj vraj letel niekolko km, ale pokial viem, max.dostrel naboja 7,62x39 je 2800 m. A to je znacne menej ako niekolko km. A este sa tam otrca s 58-kou. Ale co ine sa da cakat od bulvaru. Som zvedavy, ako to cele dopadne.
inspiring_shannon

co sa tyka toho co spomina maclos, policajti sa opieraju o § 27 ods. 3 zakona 190/2003 Z.z. s poukazom na § 5 predmetneho zakona a to konkretne

(3) Držiteľ skupiny D zbrojného preukazu je oprávnený
a) na základe nákupného povolenia nadobudnúť do vlastníctva zbraň na poľovné účely kategórie B uvedenú v § 5 ods. 1 písm. d) a e) alebo nadobudnúť do vlastníctva zbraň kategórie C uvedenú v § 6 ods. 1 písm. a) až c),
b) držať zbraň kategórie B uvedenú v § 5 ods. 1 písm. d) a e) alebo zbraň kategórie C uvedenú v § 6 ods. 1 písm. a) až c) v poľovnom revíre
v stave umožňujúcom okamžité použitie týchto zbraní za podmienok ustanovených v osobitnom predpise, 24a)
c) nadobudnúť do vlastníctva a držať strelivo do zbrane, na ktorú má vydaný preukaz zbrane.

pricom do kategorie B zbrani patri:
1) Zbraňou kategórie B je
a) krátka opakovacia palná zbraň alebo krátka samonabíjacia palná zbraň,
b) krátka jednovýstrelová alebo viacvýstrelová palná zbraň na strelivo so stredovým zápalom,
c) jednovýstrelová palná zbraň na strelivo s okrajovým zápalom, ktorej celková dĺžka je menšia ako 280 mm,
d) dlhá samonabíjacia palná zbraň,
e) dlhá opakovacia palná zbraň s hladkým vývrtom hlavne, ktorej dĺžka hlavne je menšia alebo sa rovná 600 mm,
f) samonabíjacia palná zbraň, ktorá bola konštrukčne odvodená alebo upravená zo samočinnej zbrane,
g) signálna zbraň.

z nasledovneho vyplyva, ze vz. 58 nie je mozne nadobudnut na polovne ucely, teda na ZP skupiny D.
lovec
častý prispievateľ

Neviem presne, nebolo to ale pred novelou (nie Lipshitovou) tak, ze upravene 58 sa na D zapisovali? Tusim ano.... :roll:
inspiring_lalande

Príspevok od používateľa inspiring_lalande »

Už dlho im na polícii omieľam že by som chcel mať zapísanú 58 na poľovné, no vždy som odbitý tým že, kvôli tomu čo som už písal to možné nieje, že jedine SKS, vz 52/57 a podobné...
lovec
častý prispievateľ

A naco by to malo byt akoze dobre na polovne ucely?

(ale uz sme mocne OT)
inspiring_shannon

Lovec: pamatas si spravne, ved co som sa ja na spolocnych nanadaval, ked som videl partizanov uz komplet zladenych aj so zbranou :roll:

povodne znenie uz davnejsie neplatnej novely bolo
(1) Zbraňou kategórie B je

a) krátka opakovacia palná zbraň alebo krátka samonabíjacia palná zbraň,
b) krátka jednovýstrelová palná zbraň na strelivo so stredovým zápalom,
c) jednovýstrelová palná zbraň na strelivo s okrajovým zápalom, ktorej celková dĺžka je menšia ako 280 mm,
d) dlhá samonabíjacia zbraň, ktorej zásobníkové zariadenie a nábojová komora môžu spolu pojať viac ako tri náboje,
e) dlhá samonabíjacia palná zbraň, ktorej zásobníkové zariadenie a nábojová komora nemôžu spolu pojať viac ako tri náboje a ktorej podávacie zariadenie je odnímateľné alebo pri ktorej nie je zaručené, že nemôže byť zmenená bežne dostupnými nástrojmi na zbraň, ktorej zásobník alebo nábojová schránka a nábojová komora môžu spolu pojať viac ako tri náboje,
f) dlhá opakovacia alebo samonabíjacia palná zbraň s hladkým vývrtom hlavne, ktorej dĺžka hlavne je menšia alebo je rovná 600 mm,
g) samonabíjacia zbraň, ktorá má vzhľad samočinnej zbrane.

pricom na skupinu D ZP sa mohlo nadobudnut a) na základe nákupného povolenia nadobudnúť do vlastníctva zbraň kategórie B uvedenú v § 5 ods. 1 písm. d), e) a f) alebo nadobudnúť do vlastníctva zbraň kategórie C,

cize "akoze" upraveny vzor 58 na Dcko skupinu prechadzal.
inspiring_lalande

Príspevok od používateľa inspiring_lalande »

Lovec SZ.
Martin.
prispievateľ
Registered for: 15 years 9 months

Príspevok od používateľa Martin. »

Maclos mohol by si to napísať sem, načo je poľovníkom vz58 (a spol) ? Ja som taktiež zvedavý.
Naposledy upravil/-a Martin. v 28 Mar 2012, 08:41, upravené celkom 1 krát.
TURBIAK
častý prispievateľ
Registered for: 18 years 4 months
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa TURBIAK »

Napr. nato aby nemusel byt clenom hlupeho streleckeho klubu iba kvoli tomu ze si chce strelit par ran na strelnici z VZ, 58
Martin.
prispievateľ
Registered for: 15 years 9 months

Príspevok od používateľa Martin. »

A skutočne si myslíš, že by tých pár rán išiel vystreliť na strelnicu, ak by to mal na D ?
marksman2
prispievateľ
Registered for: 20 years 11 months

Príspevok od používateľa marksman2 »

lovec napísal: Uzavrel by som to s tym, ze holka mala od boha stastie a chlapik z pekla smolu.

Dievča šťastie, strelec kopanec do života za nezamyslenie pred výstrelom.

Pár detailov do mozaiky: 8g strela s dostrelom 2800m, vystrelí na líšku vo vzdialenosti neznámeho počtu km od dievčaťa. Ak strelec nestrieľa do horizontu alebo prevýšenia terénu ako sa dostal projektil na miesto dopadu? Stopa na strele spomenutá Igrlik-om sa mi javí ako bočný kontakt.

Obrázok

Všetci sme povinní konať tak, aby sme zbytočnými chybami nedávali nestrelcom a pacifistom zámienku na očierňovanie našej komunity. Ak niekto strieľa v rámci výkonu svojho poľovného práva vonku - teda mimo balisticky ošetrených priestorov strelnice, musí si byť sakra istý a zvažovať nebezpečenstvo odrazenej strely. Neexistuje líška ktorá by mohla stáť za riziko výstrelu s nebezpečným smerom odrazu. Našťastie to dievča nemá trvalé následky.

Strelec má však v mojich očiach palec hore za to, že sa ku tomu postavil ako chlap a prihlásil sa.
lovec
častý prispievateľ

marksman2 napísal: Pár detailov do mozaiky: 8g strela s dostrelom 2800m, vystrelí na líšku vo vzdialenosti neznámeho počtu km od dievčaťa. Ak strelec nestrieľa do horizontu alebo prevýšenia terénu ako sa dostal projektil na miesto dopadu? Stopa na strele spomenutá Igrlik-om sa mi javí ako bočný kontakt.
Skusim postupne.
1. Dostrel 2800m je dany optimalnym uhlom vystrelu, nieco medzi 33°-35°. Lubovolne odrazena strela taky dolet nema. Ani teoreticky.

2. Z toho ale tiez neplynie,ze to bude mozno len par stovak metrov. Na salskej strelnici Orlik boli permanentne problemy s uzivatelmi sapikov, nakolko si vycapili terc na 50m tesne nad uroven terenu a strielali z bunkra pod mimoriadne ostrymi uhlami voci zemi. Vysledkom bola (viackrat) rozbita stresna krytina (moderne betonove skridle) v dedinke Hetmin, ktora lezi v priamke so (dnes uz byvalou) strelnicou. Dolet bol medzi 800-1100m. (Upravili sa, pribudli a navysili sa valy, co do znacnej miery pomohlo)

3. Teoreticky predpokladam, ze tento nestastny incident bol taktiez podobny vyssie spomenutemu, vystrel pod velmi ostrym uhlom voci zemi. Strela podla toho ako sa zapichla, tak si pri odraze zachovala spravny smer letu, nezacala rotovat pozdlz svojej osi a tak si v danych podmienkach zachovala znacny dolet. Je to vsak len moja domnienka ako to asi bolo. Ak by doslo k bocnemu zasahu do lubovolnej prekazky, tak by to dolet znacne obmedzilo. Stopa na strele moze pochadzat od niecoho tvrdeho v zemi (dohad).

Cize mohol strielat aj s najlepsim umyslom, mozno aj mohol vidiet ako gula isla do zeme, zial, dopadlo to zle. Nejdem nikoho obhajovat, aby bolo jasne. Pri subehu vhodnych okolnosti sa odrazi lubovolna strela (ale ako som predtym spomenul, vhodne varmintove strelivo takuto moznost takmer uplne eliminuje). Chvalabohu, ze sa malej nestalo horsie, zase by sme boli onalepkovani ako vrahovia.....aj tak nam uz dost nakladaju uradnici, este aj toto.....
Napísať odpoveď

Návrat na "Udalosti"