Zatykanie opiteho sofera
Presne tak, Peterson to zhodnotil dobre. Len tá rozhodnosť a rýchlosť pri policajnom zákroku v tejto dobre je ovplyvnená kritikou médií, verejnenej mienky a politiky. Potom príslušníci PZ váhajú niekedy až moc dlho kým použijú nejaké donucovacie prostriedky aj keď si to správanie páchateľa fakt vyžaduje.
Ja sa k podobným príspevkom nezvyknem vyjadrovať, ale v tomto prípade mi to nedá. Musím vyjadriť súhlas s Bauerom. Rozhodnosť? Intenzita? Hm... nečudujem sa, že strážnici váhajú pri toľkom mediálnom tlaku. Prísť o prácu kvôli tomu, že niekto od stola trochu razantnejší zákrok proti agresívnemu oplicovi pod tlakom médií a/alebo verejnej mienky vyhodnotí ako policajnú brutalitu, nie je v dnešnej dobe nereálne. Zrejme aj to mali strážnici na pamäti pri zákroku. Hoci opilcove výkriky "zabiju tě" sprevádzajúce jeho odpor priamo odôvodňovali dôslednejšie použitie chvatov a hmatov.
Na druhej strane, Peterson dosť presne napísal, ako mali postupovať a nepostupovali. Nechcem rozpútať diskusiu na tému kolísajúcej úrovne výcviku mestských polícií a vlastne aj radových príslušníkov PZ, ale fakt je, že aj ja ako v podstate laik by som nemal väčšie problémy spôsobiť ožranovi na videu toľko bolesti (samozrejme pri nulovom poškodení jeho zdravia!), aby prestal klásť odpor a kolega ho mohol úspešne spútať.
Nehovoriac o tom, že si páni strážnici nestrážili druhého opilca, ktorý mal po dlhý čas možnosť podniknúť prakticky čokoľvek, za istých okolností aj útok proti ich životu či zdraviu.
Na druhej strane, Peterson dosť presne napísal, ako mali postupovať a nepostupovali. Nechcem rozpútať diskusiu na tému kolísajúcej úrovne výcviku mestských polícií a vlastne aj radových príslušníkov PZ, ale fakt je, že aj ja ako v podstate laik by som nemal väčšie problémy spôsobiť ožranovi na videu toľko bolesti (samozrejme pri nulovom poškodení jeho zdravia!), aby prestal klásť odpor a kolega ho mohol úspešne spútať.
Nehovoriac o tom, že si páni strážnici nestrážili druhého opilca, ktorý mal po dlhý čas možnosť podniknúť prakticky čokoľvek, za istých okolností aj útok proti ich životu či zdraviu.
Opat krasne vidno drvivu vacsinu prislusnikov MsP, slaby vycvik atd. Ako uz bolo spomenute stym 60 kg cudakom nemali mat akykolvek problem, no uz aj s nasadzovanim zeliezok mali problem, chcel by som vidiet situaciu co by robili so statnejsim chlapom. Dalsia vec ze si pustili to druhe cudo v zenskom vydani takto za chrbat, keby bola mimo a chcel by urobit zle, spravi to bez problemov. Ale zase stou zbranou ta nevidim ziadne machanie a ohrozovanie ludi na okolo aj ked na takeho psa by mu kludne stacila aj zazracna palicka.
Medvedík, to isté sa dá ale povedať aj o príslušníkoch PZ SR. Nemyslím toť fachmanov s mnohoročnou praxou ako je Peterson, ani chlapcov, čo to žerú a už na školu idú solídne pripravení, ale také tie deťúrence, čo sa všelijakými cestičkami dostanú do zboru, prelezú školu a potom sú vo výkone konfrontované s realitou a majú nielen problém zvládnuť problémový kus, ale občas aj sami seba.
Len práve toto je tá debata, ktorú som nechcel rozpútať, lebo nebude mať konca-kraja a v sekcii "Udalosti" je zdatne off-topic.
Len práve toto je tá debata, ktorú som nechcel rozpútať, lebo nebude mať konca-kraja a v sekcii "Udalosti" je zdatne off-topic.
-
inspiring_shockley
....preco nasa policia nepouziva elektricky paralyzer? (jedno aky teraz, nemusi byt dialkovy).
Trosku by pachatela polechtali a mali by priestor riesit dalsie osoby a pod. A neboli by diskusie o neprimeranom zakroku, soteni, hodeni, 50 kilove policajtky by nemali problem so statnymi opilcami a pod....
Trosku by pachatela polechtali a mali by priestor riesit dalsie osoby a pod. A neboli by diskusie o neprimeranom zakroku, soteni, hodeni, 50 kilove policajtky by nemali problem so statnymi opilcami a pod....
Nie som odbornik na hodnotenie policajnych zasahov, ale tiez sa mi zda ze mal byt ovela ovela razantnejsi a nie taky vahavy. Najvacsia chyba vsak IMHO bolo vytiahnut zbran na toho psa. V tejto konkretnej situacii a "psychickom" stave psa.
So psom sa zvacsa da dohodnut. Toto bol presne ten pripad. Ten pes bol rovnako dezorientovany ako jeho majitelia (a chvilami aj policajti). Len vyuzil zmatok a zahryzol si mozno aby zvysil svoje postavenie vo svorke. Pozrite ako klopi usi a chvost a obzera sa hned po "utoku". On ho pohryzol len tak, aby sa nepovedalo. Stacil by dobry kopanec uz ked sa do toho zacal montovat + urobit mu utekovy koridor. Alebo obusok, ako pisal peterson. Len ten treba tahat z puzdra, noha je viac poruke
Kaser v takom chumli ludi podla mna asi nie je vhodny, postriekal by aj kolegu.
So psom sa zvacsa da dohodnut. Toto bol presne ten pripad. Ten pes bol rovnako dezorientovany ako jeho majitelia (a chvilami aj policajti). Len vyuzil zmatok a zahryzol si mozno aby zvysil svoje postavenie vo svorke. Pozrite ako klopi usi a chvost a obzera sa hned po "utoku". On ho pohryzol len tak, aby sa nepovedalo. Stacil by dobry kopanec uz ked sa do toho zacal montovat + urobit mu utekovy koridor. Alebo obusok, ako pisal peterson. Len ten treba tahat z puzdra, noha je viac poruke