Prezbrojenie PZ SR
Nomed, ide ti karta! Riadne perly si hodil do placu. Po poradí: Prečo plastové púzdro? Lebo ty si sa ešte nestretol s naozaj kvalitným koženým? A čo špičkové služobné púzdra v kombinácii plast + nylon? Na tie by podľa tvojich regulí bol tiež ban. Ale nooo...
A prečo by bola akceptovaná iba zbraň konštrukčne navrhnutá po roku 1975? Veď tým by si vyradil nielen nadčasové klony Coltu 1911 ale napríklad aj Berettu 92. A bez akéhokoľvek opodstatnenia! A ani ČZ 75, čo je (v rôznych variantoch) v týchto zemepisných šírkach spolu s Glockom G17/G19 najrozšírenejšia devina, nespĺňala toto tvoje kritérium, lebo nebola navrhnutá po roku 1975! Predstavená bola 1975, bratia J. a F. Koucký ju však navrhli už o nejaké dva roky skôr, ak si správne pamätám.
Nie, nie. Nechcem rýpať a tú štipku irónie mi iste nebudeš zazlievať. Spomínam to pre ilustráciu toho, ako ľahké je pri koncipovaní podobných pravidiel skĺznuť k úplnym nezmyslom. Preto mám blízko k Zoidovmu názoru. Azda s dovetkom, že konkrétny kus, ktorý by policajt nosil v službe, by nesmel byť starší ako x rokov. Pričom za x by som asi dosadil číslo 10.
Vaquero, dovolím si nesúhlasiť. Na trhu sú aj braky, tureckými klonmi počnúc, pokračujúc čínskymi klonmi raziacimi filozofiu DoDo a končiac rôznymi nedorobkami predávanými niekedy aj pod inak pomerne renomovanými značkami. Máš pravdu, že dnes vďaka konkurencii a slabej obchodnej stratégii nie sú na našom trhu príliš úspešné. Lenže nepochybujem, že ak by sa naskytla príležitosť vyzbrojovať nimi našich policajtov, predajcovia by sa im tieto šunty snažili vnútiť aj tak, že by ich lákali na rôzne zľavy a akcie. Odrazu by sme aj pre výrobcov braku boli zaujímavejším trhom, než sme dnes.
A prečo by bola akceptovaná iba zbraň konštrukčne navrhnutá po roku 1975? Veď tým by si vyradil nielen nadčasové klony Coltu 1911 ale napríklad aj Berettu 92. A bez akéhokoľvek opodstatnenia! A ani ČZ 75, čo je (v rôznych variantoch) v týchto zemepisných šírkach spolu s Glockom G17/G19 najrozšírenejšia devina, nespĺňala toto tvoje kritérium, lebo nebola navrhnutá po roku 1975! Predstavená bola 1975, bratia J. a F. Koucký ju však navrhli už o nejaké dva roky skôr, ak si správne pamätám.
Nie, nie. Nechcem rýpať a tú štipku irónie mi iste nebudeš zazlievať. Spomínam to pre ilustráciu toho, ako ľahké je pri koncipovaní podobných pravidiel skĺznuť k úplnym nezmyslom. Preto mám blízko k Zoidovmu názoru. Azda s dovetkom, že konkrétny kus, ktorý by policajt nosil v službe, by nesmel byť starší ako x rokov. Pričom za x by som asi dosadil číslo 10.
Vaquero, dovolím si nesúhlasiť. Na trhu sú aj braky, tureckými klonmi počnúc, pokračujúc čínskymi klonmi raziacimi filozofiu DoDo a končiac rôznymi nedorobkami predávanými niekedy aj pod inak pomerne renomovanými značkami. Máš pravdu, že dnes vďaka konkurencii a slabej obchodnej stratégii nie sú na našom trhu príliš úspešné. Lenže nepochybujem, že ak by sa naskytla príležitosť vyzbrojovať nimi našich policajtov, predajcovia by sa im tieto šunty snažili vnútiť aj tak, že by ich lákali na rôzne zľavy a akcie. Odrazu by sme aj pre výrobcov braku boli zaujímavejším trhom, než sme dnes.
-
inspiring_neumann
Sakra zjakého dôvodu tam nedali H&K USP ???
Počul som že k tomu má dôjsť aj usmernenie a že vraj sa budú povolovať aj iné typy zbraní (samozrejme je požiadavka 9x19 Luger).
Láka ma to ale z princípu som proti, lebo aj somálski povstalci dostávajú zbrane od svojho vodcu a nemusia si ich kupovať sami ...
Počul som že k tomu má dôjsť aj usmernenie a že vraj sa budú povolovať aj iné typy zbraní (samozrejme je požiadavka 9x19 Luger).
Láka ma to ale z princípu som proti, lebo aj somálski povstalci dostávajú zbrane od svojho vodcu a nemusia si ich kupovať sami ...
-
inspiring_boyd
takze aby som pridal dalsie "perly" a nieco aj mozno vysvetlil ....

vysvetlenie : vyzaduje najmensiu udrzbu (moje smerovanie bolo k poriadkovej PZ) najcastejsie vystavovane poveternostnym podmienkam.....
co sa este tyka puzdier riesil som viacmenej len poriadkovu(ludovo obvodakov) nie kriminalku atd......
tu by sa zislo technicky ujasnit co je pre teba klon a technicke riesenie ....
pre mna slovo "klon" znamena 100% kopia originalu to znamena riesenie z roku 1911 alebo pred r.75 (apropo r.75 ma napadol len tak).......
pre mna slovo varianta je uprava stareho modelu na "novsi" ma nove riesenia atd. nejedna sa teda o povodne konstrukcne riesenie vid priklad CZ 75 ... alebo K100 pre mna to znamena ze z technickeho hladiska su len "podobne" nie vsak "identicke"......
ja som tu nikde nepisal ze snim nesuhlasim 
preco prave 10? parafrazujem tvoj vyrok na moj navrh :
A prečo by bola akceptovaná iba zbraň mladsia ako 10r.? Veď tým by si vyradil nielen nadčasové klony Coltu 1911 ale napríklad aj Berettu 92. A bez akéhokoľvek opodstatnenia! A ani ČZ 75, čo je (v rôznych variantoch) v týchto zemepisných šírkach spolu s Glockom G17/G19 najrozšírenejšia devina, nespĺňala toto tvoje kritériu, lebo nebude mladsia ako 10r!
myslim ze tych 10r by bolo viac radykalnesich ako po roku 75
a toto vysvetlil yarco .... nieje povinnost kupit si zbran ale volba stale maju sluzobne .......
apropo netvrdim ze moje "riesenie" je super len som skusil odpovedat na otazku ktora tu bola polozena.
V com vsak nevidim logiku navrhu ktory smeruje na riaditelstva PZ ze nemali ochotu konzultovat svoj navrh z niekym kto tomu rozumie.....(samozrejme tym nemyslim mna
)
a uplne na zaver tieto moje prispevky neznamenaju ze tak ako to pisem ja by to bolo najlepsie ..... vzdy som mal dojem ze sa vedie nejaky dialog anie to prislovecne "rypanie"
no mam dojem ze nielen mneJack napísal:Nomed, ide ti karta! Riadne perly si hodil do placu. Po poradí: Prečo plastové púzdro?
vysvetlenie : vyzaduje najmensiu udrzbu (moje smerovanie bolo k poriadkovej PZ) najcastejsie vystavovane poveternostnym podmienkam.....
co sa este tyka puzdier riesil som viacmenej len poriadkovu(ludovo obvodakov) nie kriminalku atd......
v tomto ti dam za pravdu aby bolo odolne ako plastove tak nie(poveternostne podmienky) ... jediny kto sa snim stretol si ty (ironicka poznamka)Jack napísal: Lebo ty si sa ešte nestretol s naozaj kvalitným koženým?
nie nemali ale kedze sukromna zbran nieje "povinnost" ale volba nepredpokladam ze by sa prislusnici hnali do investicii za take puzdra(samozrejme vynimky sa naju vzdy a bavyme sa o tych "spickovych ")Jack napísal: A čo špičkové služobné púzdra v kombinácii plast + nylon? Na tie by podľa tvojich regulí bol tiež ban. Ale nooo...
![]()
Jack napísal: A prečo by bola akceptovaná iba zbraň konštrukčne navrhnutá po roku 1975? Veď tým by si vyradil nielen nadčasové klony Coltu 1911 ale napríklad aj Berettu 92. A bez akéhokoľvek opodstatnenia! A ani ČZ 75, čo je (v rôznych variantoch) v týchto zemepisných šírkach spolu s Glockom G17/G19 najrozšírenejšia devina, nespĺňala toto tvoje kritérium, lebo nebola navrhnutá po roku 1975! Predstavená bola 1975, bratia J. a F. Koucký ju však navrhli už o nejaké dva roky skôr, ak si správne pamätám.
tu by sa zislo technicky ujasnit co je pre teba klon a technicke riesenie ....
pre mna slovo "klon" znamena 100% kopia originalu to znamena riesenie z roku 1911 alebo pred r.75 (apropo r.75 ma napadol len tak).......
pre mna slovo varianta je uprava stareho modelu na "novsi" ma nove riesenia atd. nejedna sa teda o povodne konstrukcne riesenie vid priklad CZ 75 ... alebo K100 pre mna to znamena ze z technickeho hladiska su len "podobne" nie vsak "identicke"......
nie u teba som si na to zvikol ...... akurat to obcas vyzera ze pravdu mas vzdy len tyJack napísal: Nie, nie. Nechcem rýpať a tú štipku irónie mi iste nebudeš zazlievať.
Jack napísal: Preto mám blízko k Zoidovmu názoru.
Jack napísal: Azda s dovetkom, že konkrétny kus, ktorý by policajt nosil v službe, by nesmel byť starší ako x rokov. Pričom za x by som asi dosadil číslo 10.
![]()
preco prave 10? parafrazujem tvoj vyrok na moj navrh :
A prečo by bola akceptovaná iba zbraň mladsia ako 10r.? Veď tým by si vyradil nielen nadčasové klony Coltu 1911 ale napríklad aj Berettu 92. A bez akéhokoľvek opodstatnenia! A ani ČZ 75, čo je (v rôznych variantoch) v týchto zemepisných šírkach spolu s Glockom G17/G19 najrozšírenejšia devina, nespĺňala toto tvoje kritériu, lebo nebude mladsia ako 10r!
myslim ze tych 10r by bolo viac radykalnesich ako po roku 75
Jack napísal: Vaquero, dovolím si nesúhlasiť. Na trhu sú aj braky, tureckými klonmi počnúc, pokračujúc čínskymi klonmi raziacimi filozofiu DoDo a končiac rôznymi nedorobkami predávanými niekedy aj pod inak pomerne renomovanými značkami. Máš pravdu, že dnes vďaka konkurencii a slabej obchodnej stratégii nie sú na našom trhu príliš úspešné. Lenže nepochybujem, že ak by sa naskytla príležitosť vyzbrojovať nimi našich policajtov, predajcovia by sa im tieto šunty snažili vnútiť aj tak, že by ich lákali na rôzne zľavy a akcie. Odrazu by sme aj pre výrobcov braku boli zaujímavejším trhom, než sme dnes.
a toto vysvetlil yarco .... nieje povinnost kupit si zbran ale volba stale maju sluzobne .......
apropo netvrdim ze moje "riesenie" je super len som skusil odpovedat na otazku ktora tu bola polozena.
V com vsak nevidim logiku navrhu ktory smeruje na riaditelstva PZ ze nemali ochotu konzultovat svoj navrh z niekym kto tomu rozumie.....(samozrejme tym nemyslim mna
a uplne na zaver tieto moje prispevky neznamenaju ze tak ako to pisem ja by to bolo najlepsie ..... vzdy som mal dojem ze sa vedie nejaky dialog anie to prislovecne "rypanie"
-
inspiring_neumann
-
inspiring_austin
už som práve dočítal to novelizované N MV SR. Otázne bude , ako sa bude vykladať jeho znenie, nakoľko mení a doplňa predchádzajúce staršie Nariadenia, ktoré už niečo hovoria.
Podstatné bude hlavne to, či bude platiť aj príloha staršieho Kaliňákovho nariadenia z.r.2009(zoznam značiek zbraní) alebo platí už len táto nová príloha (CZ 75-85, Glock 19-17, Sig Sauer P226)
Podstatné bude hlavne to, či bude platiť aj príloha staršieho Kaliňákovho nariadenia z.r.2009(zoznam značiek zbraní) alebo platí už len táto nová príloha (CZ 75-85, Glock 19-17, Sig Sauer P226)
-
inspiring_panini
Nomed: ohľadne toho púzdra, to čo hovoríš má logiku, plastové púzdro bude najtrvácnejšie, ale nemá logiku, že buď budú nosiť najhoršie pridelené nylónové šmejdy s 82kami, ktoré si navyše nevedia často ani poriadne zapnúť (patentný zapínací gombík na strane od tela, istiaca pracka cez rukoväť, opasok tak uvoľnený, že zbraň lieta rukoväťou od tela a často aj niekam ku chrbtu...) alebo len plastové.
A to čo si Jacka odcitoval s tými 10 rokmi, tak buď ja alebo ty si nepochopil ako to Jack myslel, ale skôr sa bojím že ty.
On písal, že 10 rokov bude maximálny vek pre konkrétny kus, čiže nevyradil tým žiadne klony Coltu 1911, atď. ako si písal.
Ale inak ani s touto podmienkou by som nesúhlasil, nie je jasné, či je to 10 rokov od výroby alebo od predaja (nie je ťažké v obchodoch naraziť na nové/nepoužívané zbrane ktorých rok výroby je 7-8 rokov dozadu), ale hlavne vek zbrane až tak moc neznamená, kto sa veľmi vážne venuje IPSC, tak zoderie zbraň za rok a naopak kto strieľa málo, tomu môže dobre slúžiť Glock 1 generácie či USPčko doteraz 15-20 rokov po kúpe. Asi som prehnane liberálny, ale už fakt že policajt má vlastnú súkromnú zbraň (čiže chodí zrejme aj z vlastnej vôle v súkromí trénovať) z neho robí dostatočne kompetentnú osobu na to aby si sám rozhodol, či mu v službe jeho súkromná zbraň poslúži lepšie ako pridelená CZ 82.
Robíme z tých policajtov debilov, ktorí by bez usmernenia inak nosili do služby Parabelly (a preto treba špecial usmernenie aby to urobiť nemohli
) a píšeme tu návrhy zoznamov zbraní, ktoré by malo písať veliteľstvo, napriek tomu, že je jasné, že na tom veliteľstve sú ľudia ktorí o problematike vedia poväčšinou prd, pretože na ulici nikdy neboli a o zbrane sa nezaujímajú.
A to čo si Jacka odcitoval s tými 10 rokmi, tak buď ja alebo ty si nepochopil ako to Jack myslel, ale skôr sa bojím že ty.
Ale inak ani s touto podmienkou by som nesúhlasil, nie je jasné, či je to 10 rokov od výroby alebo od predaja (nie je ťažké v obchodoch naraziť na nové/nepoužívané zbrane ktorých rok výroby je 7-8 rokov dozadu), ale hlavne vek zbrane až tak moc neznamená, kto sa veľmi vážne venuje IPSC, tak zoderie zbraň za rok a naopak kto strieľa málo, tomu môže dobre slúžiť Glock 1 generácie či USPčko doteraz 15-20 rokov po kúpe. Asi som prehnane liberálny, ale už fakt že policajt má vlastnú súkromnú zbraň (čiže chodí zrejme aj z vlastnej vôle v súkromí trénovať) z neho robí dostatočne kompetentnú osobu na to aby si sám rozhodol, či mu v službe jeho súkromná zbraň poslúži lepšie ako pridelená CZ 82.
Robíme z tých policajtov debilov, ktorí by bez usmernenia inak nosili do služby Parabelly (a preto treba špecial usmernenie aby to urobiť nemohli
-
inspiring_gates
Prave preto je stanovene 9mm luger, lebo taky kaliber 45acp ma v zasobniku vacsinou cca 8 ks. A aby sa pri velmi velkom kalibri nestalo ze hliadka streli pachatelovi do nohy a strela mu vytrhne aj lopatkuVaquero napísal:Úplne by stačila špecifikácia minimálne 9mm luger s kapacitou zásobníka aspoň 15 nábojov. Ostatné je zbytočné.
Samozrejme ze mensi kaliber ako 9mm neprichadza do uvahy s pochopitelnych dovodou...
Zoid, buď pokojný, ty si to pochopil správne. Nomed nie. On aj inokedy chápe niektoré veci trocha ťažšie. Napríklad dodnes nepochopil, že sa tu nehráme na to, kto má väčšiu pravdu, ale ide hlavne o to, kto je schopný podoprieť vlastné názory aj nejakými pádnejšími argumentmi. Že to práve jemu pomerne často nejde, je jeho problém, nie môj.Zoidberg37 napísal:Nomed... A to čo si Jacka odcitoval s tými 10 rokmi, tak buď ja alebo ty si nepochopil ako to Jack myslel, ale skôr sa bojím že ty.On písal, že 10 rokov bude maximálny vek pre konkrétny kus, čiže nevyradil tým žiadne klony Coltu 1911, atď. ako si písal.
Zoid, netvrdím, že určenie fyzického veku zbrane - konkrétneho kusu - ako kritéria je optimálne riešenie. Ale ponúkol som alternatívu k pofidérnemu kritériu - stanoveniu veku na základe toho, kedy bol konkrétny typ skonštruovaný. Súhlasím, že správnejšie by zrejme bolo, určiť nejaký časový úsek od nadobudnutia vlastníctva a nie od výroby. Pričom by zrejme nebola od veci podmienka, že policajt môže nosiť v službe len zbraň, ktorej je prvým majiteľom, a to z dôvodov, ktoré tu azda nemusím rozpitvávať. Či by práve toto bolo najšťastnejšie riešenie, neviem. Na to sú iní experti. Ale domnievam sa, že hranicu treba určiť. Vedie ma k tomu znalosť pomerov. Našli by sa isto aj "experti", ktorí by do služby vláčili staré šunky.Zoidberg37 napísal:Ale inak ani s touto podmienkou by som nesúhlasil, nie je jasné, či je to 10 rokov od výroby alebo od predaja (nie je ťažké v obchodoch naraziť na nové/nepoužívané zbrane ktorých rok výroby je 7-8 rokov dozadu), ale hlavne vek zbrane až tak moc neznamená, kto sa veľmi vážne venuje IPSC, tak zoderie zbraň za rok a naopak kto strieľa málo, tomu môže dobre slúžiť Glock 1 generácie či USPčko doteraz 15-20 rokov po kúpe. Asi som prehnane liberálny, ale už fakt že policajt má vlastnú súkromnú zbraň (čiže chodí zrejme aj z vlastnej vôle v súkromí trénovať) z neho robí dostatočne kompetentnú osobu na to aby si sám rozhodol, či mu v službe jeho súkromná zbraň poslúži lepšie ako pridelená CZ 82.
Nomed napísal:Jack napísal:Lebo ty si sa ešte nestretol s naozaj kvalitným koženým?
v tomto ti dam za pravdu aby bolo odolne ako plastove tak nie(poveternostne podmienky) ... jediny kto sa snim stretol si ty (ironicka poznamka)
Nomed, to nie je ironická poznámka. To je hlúpa poznámka. V tom je rozdiel. Mohol by som ti kontrovať, že ja som zase nevidel zlomené kožené púzdro, kým plastové (kydexové) áno. Alebo by som ti mohol navrhnúť, že ti rád ukážem kvalitné kožené púzdro, lebo už nejaké štyri roky iné ani nenosím. A tých predností dobre spracovanej kože (aj pri používaní na služobné účely) pred plastom by som ti tiež vedel zopár vymenovať. Ale to je zbytočné, sám sa podobnými múdrami diskvalifikuješ.
Nomed napísal:Jack napísal:A čo špičkové služobné púzdra v kombinácii plast + nylon? Na tie by podľa tvojich regulí bol tiež ban. Ale nooo...
nie nemali ale kedze sukromna zbran nieje "povinnost" ale volba nepredpokladam ze by sa prislusnici hnali do investicii za take puzdra(samozrejme vynimky sa naju vzdy a bavyme sa o tych "spickovych ")
A opäť sa diskvalifikuješ z akejkoľvek diskusie. Tento raz pre nekonzistentnosť názorov. Asi si zabudol, že moja reakcia smerovala na tvoje múdro, že púzdra by si dovolil iba plastové. Ak ti kontrujem a chcem počuť dôvod, prečo by si nedovolil aj púzdra kožené a kombináciu plast + nylon, tak ma pobavíš konštatovaním, že kožené púzdra sú oproti plastu vlastne na prd. Že si to polka sveta nemyslí a koženým púzdram ani po jeden a pol storočí neodzvonilo, je jedno, hlavne, že si to myslí Nomed. A potom plynule prejdeš k úvahe, že plast + nylon by si zakázal, lebo kvalitné púzdro plast + nylon by si podľa teba aj tak (skoro) žiadny policajt nekúpil...
Vieš čo Nomed, keby som ťa chcel zhodiť, tak to spravím. Keby som ti chcel dokazovať, koľko ďalších hlúpostí si vyplodil, ani by mi to nedalo moc práce. Ale ja na to kašlem. Na tomto fóre som zanechal skoro tritisíc príspevkov. Mnoho takých, kde som iným dokazoval, že sa mýlia. Bol to zabitý čas a premrhaná energia. S tebou ho už zabíjať nebudem...
-
inspiring_boyd
ja som to pochopil tak ze zbran starsia ako 10r "nebude schopna "sluzby ci ?Zoidberg37 napísal:
A to čo si Jacka odcitoval s tými 10 rokmi, tak buď ja alebo ty si nepochopil ako to Jack myslel, ale skôr sa bojím že ty.On písal, že 10 rokov bude maximálny vek pre konkrétny kus, čiže nevyradil tým žiadne klony Coltu 1911, atď. ako si písal.
to by z mojho pohladu znamenalo kazdych 10r nakup novej zbrane a to len aby tomu vyhovovala 911 ...
apropo ak zacne niekto vyrabat klony parabely tak by vyhovovala podmienke 10r. a to by sme sa dostali zas na zaciatok ako bola polozena otazka .....
mal som dojem ze som dostatocne zdvovodnil preco by som doporucil plast a nie kozu co sa tyka tvojho nosenia a PZ je podla mna trochu rozdiel ...Jack napísal: Mohol by som ti kontrovať, že ja som zase nevidel zlomené kožené púzdro, kým plastové (kydexové) áno. Alebo by som ti mohol navrhnúť, že ti rád ukážem kvalitné kožené púzdro, lebo už nejaké štyri roky iné ani nenosím. A tých predností dobre spracovanej kože (aj pri používaní na služobné účely) pred plastom by som ti tiež vedel zopár vymenovať.
plny suhlasZoidberg37 napísal: Robíme z tých policajtov debilov, ktorí by bez usmernenia inak nosili do služby Parabelly (a preto treba špecial usmernenie aby to urobiť nemohli Rolling Eyes ) a píšeme tu návrhy zoznamov zbraní, ktoré by malo písať veliteľstvo, napriek tomu, že je jasné, že na tom veliteľstve sú ľudia ktorí o problematike vedia poväčšinou prd, pretože na ulici nikdy neboli a o zbrane sa nezaujímajú.
ps jack stale to beriem ako teoreticku rovinu .... netvorim taketo predpisy a ani netvrdim ze to co som napisal je najlepsie riesenie ......