Za iných okolností by som povedal, že tesať do kameňa. Za kľúčovú považujem tvoju poznámku, ktorú niekto možno prehliadol: "Ak to bude v rozpore s pokynmi policajta" S jednou vecou ale nerátaš. Že medzi tvojimi kolegami zrejme patríš medzi tých skúsenejších, rozhľadenejších a navyše ako ťa ja osobne poznám, o svojej robote uvažuješ v určitých súvislostiach. Aká je šanca, že pri náhodnej kontrole narazím práve na teba, alebo na niekoho ako ty, kto presne vie, čo robí?peterson napísal: Hrať sa na vybíjača zbrane v záujme svojej bezpečnosti nemusí dopadnúť šťastne - ak to bude v rozpore s pokynmi policajta.
Ja osobne v žiadnom prípade nedovoľujem kontrolovanej osobe v mojej prítomnosti manipulovať so zbraňou![]()
Ide predovšetkým o moju bezpečnosť a žiaden občan sa nebude pasovať na toho najpovolanejšieho na prípravu svojej zbrane ku kontrole.
Práve preto sa tu rozbujnela táto debata. Keby všetci tvoja kolegovia postupovali jednotne, bolo by to jednoduché. Realita je však iná, preto súhlasím s tými, ktorí tu zdôrazňujú komunikáciu s policajtom. Ak ma oprávnený orgán vyzve, aby som mu predložil zbraň na kontrolu, považujem za svoju povinnosť spýtať sa, či zbraň chce prevziať vybitú alebo nabitú. Ak vybitú, vybijem ju, presne ako som popísal už skôr a každý krok odkomentujem. Takto som to už raz spravil, pričom policajt správne kontroloval každý môj pohyb. Ak by ale zbraň chcel nabitú, informujem ho o stave, v akom je zbraň, ak mám napríklad poladenú spúšť s nižším odporom, informujem ho aj o tom a potom pozorne sledujem, čo s ňou robí. Ale to som už tiež vravel.
Prečo tak akcentujem povinnosť spýtať sa, či chce do rúk zbraň vybitú alebo nabitú? Tak predovšetkým preto, že za svoju zbraň zodpovedám a zákon explicitne ustanovuje povinnosť dbať na zvýšenú opatrnosť pri manipulácii so zbraňou. Predstavme si teoretickú situáciu, že podávam zbraň nešikovi (ako som povedal, nie každý policajt je ako Peterson) a zbraň "náhodne" spustí, Boh mi pomáhaj, aby som nemusel niesť následky! Rovnako mi Boh pomáhaj, ak zbraň spadne pri podávaní policajtovi na zem a spustí! Koho si mysíte, že to bude vina, kto bude mať problém a niesť zodpovednosť? Ale ako som povedal, na "what if" sa mi tu hrať nechce.