Policajná kontrola a zbraň v aute

Používateľov profilový obrázok
Jack
moderátor
Registered for: 18 years 5 months

Príspevok od používateľa Jack »

peterson napísal: Hrať sa na vybíjača zbrane v záujme svojej bezpečnosti nemusí dopadnúť šťastne - ak to bude v rozpore s pokynmi policajta.
Ja osobne v žiadnom prípade nedovoľujem kontrolovanej osobe v mojej prítomnosti manipulovať so zbraňou :!:
Ide predovšetkým o moju bezpečnosť a žiaden občan sa nebude pasovať na toho najpovolanejšieho na prípravu svojej zbrane ku kontrole.
Za iných okolností by som povedal, že tesať do kameňa. Za kľúčovú považujem tvoju poznámku, ktorú niekto možno prehliadol: "Ak to bude v rozpore s pokynmi policajta" S jednou vecou ale nerátaš. Že medzi tvojimi kolegami zrejme patríš medzi tých skúsenejších, rozhľadenejších a navyše ako ťa ja osobne poznám, o svojej robote uvažuješ v určitých súvislostiach. Aká je šanca, že pri náhodnej kontrole narazím práve na teba, alebo na niekoho ako ty, kto presne vie, čo robí?
:wink:
Práve preto sa tu rozbujnela táto debata. Keby všetci tvoja kolegovia postupovali jednotne, bolo by to jednoduché. Realita je však iná, preto súhlasím s tými, ktorí tu zdôrazňujú komunikáciu s policajtom. Ak ma oprávnený orgán vyzve, aby som mu predložil zbraň na kontrolu, považujem za svoju povinnosť spýtať sa, či zbraň chce prevziať vybitú alebo nabitú. Ak vybitú, vybijem ju, presne ako som popísal už skôr a každý krok odkomentujem. Takto som to už raz spravil, pričom policajt správne kontroloval každý môj pohyb. Ak by ale zbraň chcel nabitú, informujem ho o stave, v akom je zbraň, ak mám napríklad poladenú spúšť s nižším odporom, informujem ho aj o tom a potom pozorne sledujem, čo s ňou robí. Ale to som už tiež vravel.
:D
Prečo tak akcentujem povinnosť spýtať sa, či chce do rúk zbraň vybitú alebo nabitú? Tak predovšetkým preto, že za svoju zbraň zodpovedám a zákon explicitne ustanovuje povinnosť dbať na zvýšenú opatrnosť pri manipulácii so zbraňou. Predstavme si teoretickú situáciu, že podávam zbraň nešikovi (ako som povedal, nie každý policajt je ako Peterson) a zbraň "náhodne" spustí, Boh mi pomáhaj, aby som nemusel niesť následky! Rovnako mi Boh pomáhaj, ak zbraň spadne pri podávaní policajtovi na zem a spustí! Koho si mysíte, že to bude vina, kto bude mať problém a niesť zodpovednosť? Ale ako som povedal, na "what if" sa mi tu hrať nechce.
Jack
moderátor

matus69 napísal:
Jack napísal: V takejto situácii by som sa jednak zbavil akejkoľvek zodpovednosti za prípadnú nehodu spôsobenú jeho nedbanlivosťou
na zaklade akeho zakona predpokladas, ze ak by si ho neinformoval, bol by si ty zodpovedny ak by nechtiac vystrelil z tvojej zbrane?
Netvrdím, že tá zodpovednosť je automatická. Určite by sa skúmali okolnosti. Podľa závažnosti spôsobených následkov by prišlo na rad objasnenie/vyšetrovanie takéhoto incidentu. V každom prípade, zákon ustanovuje povinnosti držiteľa ZP a v prípade takéhoto incidentu by orgány určite dôkladne preskúmavali, či si tieto povinnosti dodržal, či si náhodou niečo neopomenul. A beda, ak áno. Preto sa domnievam, že voči prípadným nepriaznivým následkom sa treba chrániť aj takýmto spôsobom. Povedzme preventívne.

Ešte k tej strelnici, hoci v tomto vlákne je to OT: Ak si preštuduješ zákon, v § 56 ods. 4 nájdeš povinnosti, ktorými si viazaný, ak inej osobe bez ZP zveríš zbraň. Ak nastane prúser a zistí sa, že niektorú z týchto povinností si porušil, budeš zodpovedný v takom rozsahu, v akom si ju porušil. To však nevylučuje zodpovednosť toho, kto prúser spôsobil.
:wink:
peterson
expert
Registered for: 16 years 1 month

Príspevok od používateľa peterson »

ak bude policajt trdlo a neodbornou mainpuláciou spôsobí napríklad náhodný výstrel, či nedajbože ujmu inému- JE ZODPOVEDNÝ on a budte si istý, že ani jeho nadriadený ani prokurátor nebudú mať pre neho pochopenie.

Ešte pre Matúša69- nepleť si kontrolu oprávneného orgánu so zverením zbrane inej osobe. Zákon to ustanovenie smeruje predovšetkým voči manipulácií so zbraňami napríklad na strelniciach, či vrámci držania a nosenia. Kontrolná činnosť a výkon oprávnení orgánov OZ je v zmysle iných právnych noriem.
Mesi
moderátor
Registered for: 17 years 7 months

Príspevok od používateľa Mesi »

Ako hovori Peterson, ak policajt odnima zbran, nejde o zverenie zbrane... K tomu kto bude zodpovedny taktiez netreba moc diskusie, bude to ten, kto so zbranou manipuloval neopatrne....

Chapem vsak chalanov, kto by sa nebal o svoju bezpecnost? Policajt sa boji hlavne o tu svoju, my zase o tu nasu.

Myslim, ze je to uz trosku moc prediskutovane a hovorime o takych spekulaciach, ze az. Pouzivajte sedliacky rozum (komu sa tento vyraz nepaci, nahradte si to za common sense) a v 99% je vsetko ok.
MRBLUE
častý prispievateľ
Registered for: 16 years 3 months

Príspevok od používateľa MRBLUE »

Mesi
Kontrola a odnatie zbrane neni to iste. Bavime sa o kontrole a nie o zadrziavani podozrivej osoby. Ako som pisal vyssie,pri kontrole sa aspon podla mojich skusenosti policajti moc nehrnu do toho aby zbran brali do ruk.
V moich pripadoch si nechali bud ukazat zbrane,aby mohli porovnat cisla v dokladoch,alebo vylozit zbran do kufra auta,kde zasa zbran nechytali,ale len pozreli vizualne cislo.
peterson
expert
Registered for: 16 years 1 month

Príspevok od používateľa peterson »

ano, je to podla potreby alebo konkrétnych úloh.
Mesi
moderátor

MRBLUE: Odnatie nie je ukon, ktory robis u podozrivej osoby. Vyssie som dal aj citaciu daneho §, nebudem to tu pisat opat.

Teraz snad nejdeme polemizovat, ze ked chce prislusnik PZ len ukazat zbran, vsak to je uplne zbytocna polemika... pozerajte sa na to trosku s nadhladom a nechytajme sa za slovicka, zbytocne sa natahuje diskusia o nepodstatnych veciach.
Jack
moderátor

Peterson, ešte raz: Ak príde k "nehode" v momente, keď odovzdávaš zbraň do rúk policajtovi, skutočne sa domnievaš, že zodpovednosť bude niesť on? To by som s takou istotou nehovoril. Zvlášť, ak opodiaľ stojí kolega, ktorý mu môže dosvedčiť priebeh udalosti v takej podobe, aby bola priaznivá preňho a nepriaznivá pre toho, kto zbraň dáva z ruky. Takisto ak zbraň spadne a príde k nehode. Je to síce málo pravdepodobné, no nie nepravdepodobné. A tam bude zodpovednosť vyvodená skôr voči tomu, kto zbraň podáva/dáva z ruky ako voči tomu, kto ju prijíma. Ak by som to chcel odľahčiť, poviem, že aj v športe je za pokazenú prihrávku spravidla zodpovedný ten, kto ju dáva, nie ten, kto bol jej adresátom.
:lol:
Ale to som presne skĺzol do roviny "what, if", v ktorej sa dajú vymýšľať podobné scenáre od nevidím do nevidím.
:oops:

P.S.: Mesi, povedal tu azda niekto, že odňatie zbrane = zverenie zbrane? Lebo to som nepostrehol.
:shock:
Mesi
moderátor

Len tu zacal behat tento termin a nechcel som, aby sa okolo zverovania a zaistenia bezpecnosti strhla debata, preto ta poznamka.
lubor
prispievateľ
Registered for: 16 years 8 months
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa lubor »

Neviem preco to tak komplikujete s vybijanim, ak ma mat dakto skusenosti s manipulovanim so zbranami tak su to policajti. Nevidim problem v odovzdani nabitej zbrane ( ja mam aj tak revolver) a ak ma dakto pocit ohrozenia, moze upozornit na to, ze je zbran nabita.
Pozrite sa na to z pohladu policajta, ako ma vediet ci chcete vybit alebo obtiahnut a zastrelit ho lebo mozete mat v aute napr. pasovane cigarety.
Napísať odpoveď

Návrat na "Zákon o zbraniach"