Aku novelu zakona 190/2003 by sme chceli my?

Používateľov profilový obrázok
yarco
moderátor
Registered for: 18 years 7 months

Príspevok od používateľa yarco »

Jack napísal:Som za to, aby od streleckej verejnosti v momentálnej situácii žiadna iniciatíva na zmenu zákona nevychádzala, ...
No pokiaľ viem, tak žiadna ani nevychádza.
Tá iniciatíva tu skrátka je bez ohľadu na naše zbožné priania a želania a bolo by IMHO nelogické sa do toho nezapojiť.
dantes
častý prispievateľ
Registered for: 14 years

Príspevok od používateľa dantes »

Prikláňam sa k názoru netlačiť v súčasnosti žiadnu novelu. Treba si uvedomiť, že medzi návrhom novely a jej výsledným znením môže byť dosť zásadný rozdiel. Aby to nedopadlo podľa starého príslovia, že cesta do pekla je dláždená dobrými úmyslami. Obávam sa, že v súčasnosti nie je spoločenská klíma vhodná na to, aby sa otváral zákon o zbraniach. Ľudia sa zbraní vo všeobecnosti boja a ich držiteľov považujú za nebezpečných radikálov. Aby sa nakoniec návrhu nechytili poslanci typu p. Mezenskej (jej názor na zbrane je v sekcii o prezidentských voľbách), to by sme sa nestačili diviť.

Okrem toho má SR pomerne liberálne zbraňové zákonodarstvo či už v porovnaní s Európou alebo aj niektorými štátmi USA. A tým nemyslím len strelné zbrane, ale aj nosenie nožov, teleskopov a pod. Keď už aktivitu, tak proti návrhom európskej legislatívy na reguláciu zbraní.
vanto
častý prispievateľ
Registered for: 15 years 8 months

Príspevok od používateľa vanto »

Nemyslim, ze snahou je otvarat novelu. Su uz davnejsie suskandy, ze zakon sa otvarat bude, tak ide o to, ze ked, s cim prist...
inspiring_liskov

Príspevok od používateľa inspiring_liskov »

chlapci co chcete vy je nepodstatne.

Zakon sa novelizovat bude, to berte ako fakt. Budto to bude novela sucasneho zakona alebo komplet novy zakon, to este nie je rozhodnute. Mozno najskôr mala novela a kompet novy zakon o 2 roky neskor.

Nad obsahom uz dlhsiu dobu maturuje viac ludi, niektori priamo z titulu svojho zamestnania, niektori ako externi konzultanti.

Mozte s tym nesuhlasit, mozte frflat, ale to je asi tak vsetko co s tym spravite.
inspiring_newton

Príspevok od používateľa inspiring_newton »

vidim to na novelu
Jack
moderátor
Registered for: 18 years 5 months

Príspevok od používateľa Jack »

yarco napísal:
Jack napísal:Som za to, aby od streleckej verejnosti v momentálnej situácii žiadna iniciatíva na zmenu zákona nevychádzala, ...
No pokiaľ viem, tak žiadna ani nevychádza.
Tá iniciatíva tu skrátka je bez ohľadu na naše zbožné priania a želania a bolo by IMHO nelogické sa do toho nezapojiť.
Yarco, nechcem tu z toho robiť jazykové okienko, ani - keď už spomínaš logiku - rozoberať, či, ak sa strelecká verejnosť len pripojí k iniciatíve, to je alebo nie je iniciatíva vyvinutá streleckou verejnosťou. Hoci áno, aj pojem strelecká verejnosť je v tomto kontexte značne zavádzajúci. Ale ešte raz: čo je nelogické na tom, ak a priori odmietneme v tomto čase a v tomto konkrétnom geopolitickom priestore iniciatívu (teda odmietneme sa aj zapojiť do nejakej už jestvujúcej), ktorá v konečnom dôsledku môže priniesť také zmeny, ktoré budú v náš neprospech? Prečo radšej nezdôrazňovať, že súčasná zákonná úprava je - v rámci možností - výborná a nepotrebuje žiadne zásadné zmeny? Preto, že niekto túži po úletoch ako strieľanie mimo strelníc, zasielanie zbraní (našou!) poštou, alebo povolení vlastníctvo tlmičov automatických zbraní? To už fakt nevidíme, že možné straty sú ďaleko vyššie ako možné zisky? Ale OK, tieto otázky pre istotu kladiem už len ako rečnícke...
:D
inspiring_liskov

Jack: potreba novely je vyvolana niekolkymi externými vplyvmi, napr. zavadzanie medzinárodných dohod a noriem do nasej legislativy, elektronizacia statnej spravy atd...

Z tohto dovodu sa zakon otvarat bude aj keby ine dovody neexistovali. To nie je iniciativa, to je normalny proces vyplyvajuci z dynamiky okolitého sveta.
Je tu moznost pri tej prilezitosti korigovat niektore casti zakona, ktore su nelogicke, v praxi tazko aplikovatelne alebo zastarane.

Upokojim Ta, nikto z realne zainteresovaných neplanuje polozit na stol excesy ktore uvadzas, takze horuce hlavy tu v tomto vlakne mozu prezentovat svoje mokre sny o perkusakoch v kat D, strielani mimo strelnic ci tlmicoch, moj sukromny nazor je, ze nic z toho na programe nebude.
Skor vidim priestor v odburavani byrokracie a zavedenia elektronickej komunikacie medzi subjektami v systeme (online ziadost podpisana zarucenym elektronickym podpisom atd)
yarco
moderátor

Jack:
No, asi sa vyjadrujem príliš zložito :wink:

Ako už bolo povedané - zákon sa otvárať bude, či chceme alebo nie. Bodka.

Jasné, že vzhľadom na náš legislatívny proces by bolo hlúpe ho iniciatívne otvárať kvôli nejakej drobnosti, ale to skrátka nie je tento prípad. "Strelecká verejnosť" nič neotvára, o tomto skrátka nerozhodujeme. Ďalšia bodka.

A keď už sa teda otvárať bude, bolo by imho hlúpe sa do toho procesu nejako nezapojiť a len čakať. Dritte Punkte.
Toť vsjo.

Aby bolo jasné, ja aj zdôrazňovanie "že súčasná zákonná úprava je - v rámci možností - výborná a nepotrebuje žiadne zásadné zmeny" chápem ako spôsob zapojenia sa do procesu. I keď v tomto konkrétnom prípade mi to nepripadá ako ideálna cesta.
Jack
moderátor

Yarco, naopak, vyjadruješ sa jednoducho. Rozumiem ti. Až sa bojím, aby si to tak jednoducho aj nemyslel. Lebo - a to mi prepáč/te - naozaj sa domnievam, že je úplne zbytočné a v danej situácii aj kontraproduktívne riešiť, aké všetky nedostatky by sme/ste teoreticky mohli dostať zo zákona, keď nikto z nás/vás nemá poriadnu predstavu, aký rozsah bude mať najbližšia novela. A to - pokiaľ mám správne info - poriadne netuší ani nik na MV SR.
:wink:
Reči o tom, že zákon bude čoskoro poriadne prekopaný, počúvame už minimálne dva roky (nájdete ich aj tu na fóre). A realita? Ale OK, môžeme sa dohadovať o tom, čo je to čoskoro. Poviem to teda jasne: čakám, kedy sa tu konečne niekto vyjadrí, že zákon, ktorý tu dnes máme, je (v rámci možností) dobrý a tiež očakávam, že napríklad aj OZ Legis Telum (ktorého nie som členom) vyvinie všemožné úsilie, ktoré bude viesť k tomu, aby sa v najbližších rokoch novelizácia tohto zákona obmedzila len na minimum, teda na nevyhnutné zmeny a úpravy ustanovení (napr. vyplývajúce z európskej legislatívy). A Yarco, prepáč, ak vidím, že moje očakávania v tejto oblasti (o ktorých si ale dovolím tvrdiť, že ich zdieľam s tisíckami ďalších držiteľov ZP) sú inkompatibilné s niektorými divokými snami, ktoré tu prezentujú niektorí optimisti a ktoré tu nik (s výnimkou electrona a mňa) už hodne dlho nekrotí, nemám dôvod mlčať.
:D
Roman, vidím to podobne. To sú tie minimálne zásahy, o ktorých hovorím vyššie. Považoval by som za obrovské víťazstvo (aj vás chlapcov z LT), keby sa najbližšia novela obmedzila len na takéto "administratívne" detaily. Lenže - a to viete rovnako ako ja - podľa najčernejších scenárov hrozí aj variant, že to bude podstatne väčší prúser.
inspiring_liskov

Jack napísal:- podľa najčernejších scenárov hrozí aj variant, že to bude podstatne väčší prúser.
a prave preto sa snazime byt pri tom, aby sme zarodky pruseru spozorovali co najskor a podla moznosti eliminovali

viac tu rozpisovat nebudem / nechcem / nemozem

ale ak chces, zastav sa niekedy , ak si este pamatas kde byvam :) a mozme to prejst , tvoj nazor ma zaujima
Jack
moderátor

Roman, vďaka za pozvanie. Len neviem, či si na mňa teraz vôbec nájdeš čas, keď si ten... ten zamestnanec MV SR.
:wink: :lol:
dantes
častý prispievateľ
Registered for: 14 years

Príspevok od používateľa dantes »

Súhlasím s Jackom. Nie je problém s elektronizáciou administratívy, ale katagorizáciu zbraní a streliva, nadobúdanie zbraní ani práva a povinnosti ich držiteľov by som v súčasnosti neotváral.

Ak sa má novela týkať len administratívy, je táto téma trochu neštastne postavená, lebo navodzuje dojem, že témou dňa je vylepšenie zákona z pohľadu strelcov a že sa čaká len na tie správne návrhy.
yarco
moderátor

Jack:
Nie, nerozumieme si.
Neviem prečo, možno píšem ako Hotentot, ale zjavne máš dojem, že mojou aktuálnou túžbou je "riešiť, aké všetky nedostatky by sme teoreticky mohli dostať zo zákona".
Nie, nie je.

Možno si len každý predstavujeme niečo iné pod pojmom "iniciatíva" a "strelecká verejnosť" a preto vzniklo to nedorozumenie v debate. Ja napr. pod to prvé zahŕňam aj aktivity štátnych úradníkov a pod tým druhým chápem o.i. aj združenie LT.

roman napísal:Upokojim Ta, nikto z realne zainteresovaných neplanuje polozit na stol excesy ktore uvadzas ...
... a prave preto sa snazime byt pri tom, aby sme zarodky pruseru spozorovali co najskor a podla moznosti eliminovali ...
Roman napísal toto a ja s ním plne súhlasím, veď veslujeme pod tou istou vlajkou.
Jack
moderátor

Yarco, nedorozumenie vzniklo o čosi skôr, keď som napísal "Som za to, aby od streleckej verejnosti v momentálnej situácii žiadna iniciatíva na zmenu zákona nevychádzala, lebo riziko, že sa do novely dostanú ustanovenia, ktoré nás v konečnom dôsledku poškodia, je priveľké". Môj názor, nič viac. Žiadne obvinenie, osočovanie, či nebodaj hľadanie skrytého nepriateľa.
:arrow:
Nechcel som tým povedať a ani som to nikdy netvrdil, že ty alebo hoci chlapci z LT, s ktorými si v úzkom kontakte, teraz iniciujú nejakú veľké otváranie zákona, lebo nemajú nič lepšie na práci a chcú vykázať činnosť. Povedal som, že od nás (teraz myslím širšiu streleckú verejnosť) by žiadna iniciatíva v súčasnej situácii nemala vychádzať a prakticky každá iniciatíva by sa v blízkej budúcnosti, keď to bude aktuálne, mala obmedziť len na nevyhnutné úpravy súvisiace so zmenami vo vnútroštátnej a unijnej legislatíve a to by sme mali ustrážiť. Každý v rámci svojich možností, no pokiaľ možno jednotne. Potom som túto myšlienku ešte rozšíril, keď som vyjadril domnienku, že by sme (myslené aj nás na WF, ale napr. aj LT) zrejme mali konfrontovať tých, ktorí aj tu na WF (hoci práve tu to má minimálnu relevanciu) formulujú nerealistické požiadavky smerom k novele, ktoré sú v kontexte doby ešte aj škodlivé. Ten radikálnejší prúd tu však je, to predsa vidíte aj vy.
:wink:
Tak ja neviem, dúfam, že teraz je už jasné, čo som myslel a čo som nemyslel a jasné je azda aj to, že tebe Yarco od začiatku rozumiem a že tu pre nikoho nie si za Hotentota. Možno, keby som na začiatku debaty nebol taký neobvykle stručný, žiadne nedorozumenie by sme si tu nemuseli vysvetľovať. Ktovie...
yarco
moderátor

Jack napísal:a že tu pre nikoho nie si za Hotentota
Občas sám pre seba, ale učím sa s tým žiť :wink:

Jack napísal:keby som ... nebol taký neobvykle stručný
Toto vyčarilo úsmev, dík :D
Napísať odpoveď

Návrat na "Zákon o zbraniach"