Poloplášť a legalita v SR

Používateľov profilový obrázok
luke
častý prispievateľ
Registered for: 18 years

Poloplášť a legalita v SR

Príspevok od používateľa luke »

pozeral som pozorne a nenasiel som iny thread na tuto temu, pritom mi nejde do hlavy ze to este predo mnou nik nezalozil.

takze, vediem polemiku s jednym clovekom o legalite nosenia poloplastovaneho streliva na slovensku.

ja si myslim, ze legalne je a opieram sa o ustanovenia zakona o zbraniach, kde sa podla mojho nazoru povaha poloplasta nezhoduje s definiciou expanzneho streliva, nakolko deformacia pri nom nie je dosiahnuta expanznou dutinou ako pri hollow point a na ziadnu inu definiciu to podla mna taktiez nevyzera.

dalej by som sa chcel opytat ci existuju nejake vyhlasky k zakonu o zbraniach a strelive, kde by bolo napr. dodatocne upravene povolene vyrobne prevedenie streliva ako je to vo vyhl.370/2002 k ceskemu zakonu o zbraniach.

za vase odpovede vopred dakujem.
R
častý prispievateľ

Príspevok od používateľa R »

dakde to tu už bolo rozoberané, poloplášte sú legálne, potvrdil to aj niekto z KEÚ.
edit: problém ale je v radových policajtoch, večšina o tom nevie a pri prípadnej kontrole zadrží strelivo, to ide do KEú na expertizu alebo kam a odtial príde posudok že je to ok.
Igrlik
častý prispievateľ
Registered for: 22 years 7 months

Príspevok od používateľa Igrlik »

Zo všetkých strán sa to rozoberalo aj dokolečka tu: http://www.webforum.sk/viewtopic.php?t=694
inspiring_tharp

Príspevok od používateľa inspiring_tharp »

Jojo, je to legalne strelivo. Ale niekde je problem ho aj kupit. Napriklad v obchode Polovnik na Vajnorskej v BA mi predavac tvrdil so 100%-nou istotou ze SP su nelegalne.
luke
častý prispievateľ

ok, precital som cely vycerpavajuci 11 stranovy thread a vyslo mi z neho ze:
SP - povolene
JSP - ? pravdepovdobne povolene, ale nie som si uplne isty rozdielom, medzi SP
EFMJ - povolene
CEPP - povolene
LRN - povolene

takze na nosenie mozem mat ciste olovo, pokial je to tovarensky kus a nie prebijanec, ano?
igoros
moderátor
Registered for: 19 years 3 months

Príspevok od používateľa igoros »

Taky predavac nema co robit za pultom, byt majitelom, tak ho zeniem, ze by mu dych nestacil... Ako moze predavat niekto, kto o tom nema ani sain :evil: :idea:
To, ze niekto tvrdi, ze Federal EFMJ su nelegalne, no dajme tomu, aj ked nema pravdu... ale ze bude predavac tvrdit o SP, ze su nelegalne, to by som ho poslal predavat Adibas na Mileticku a nie zbrane a strelivo.
inspiring_tharp

luke napísal:JSP - ? pravdepovdobne povolene, ale nie som si uplne isty rozdielom, medzi SP
To by asi malo byt SJSP -- semi jacketed soft point, cize poloplast s makkou spickou, a je to to iste ako SP, len ine oznacenie.
Je potom JHP -- jacketed hollow point, co su klasicke expanzne strely.
luke napísal:takze na nosenie mozem mat ciste olovo, pokial je to tovarensky kus a nie prebijanec, ano?
Ano.

igoros:
Mas pravdu.
On tam vychvaloval nejaku znacku, sa mi zda ze Fiocchi, a na to som sa spytal ci maju aj poloplaste. Potom sme sa 5 minut natahovali ci je SP povolene. :roll:
yarco
moderátor
Registered for: 18 years 7 months

Príspevok od používateľa yarco »

berserker napísal:
luke napísal:takze na nosenie mozem mat ciste olovo, pokial je to tovarensky kus a nie prebijanec, ano?
Ano.
Nie. :wink:

Ak ten prebijanec legalne kupis, mozes ho nosit. Nie si povinny skumat a overovat vyrobne postupy vyrobcu.
Zakon hovori len o prebijani pre vlastnu potrebu, to povoluje len D-ckarom a E-ckarom.

Cize nemal by si nosit vlastne prebijance, pri kupovanych nabojoch ta to nemusi zaujimat. Je jedno, ci ich (v sulade so zakonom) kupis v obchode alebo od kamarata.
inspiring_tharp

Tak samozrejme, ze ak su to kupovane prebijance tak sa mozu nosit. :)
yarco napísal:Je jedno, ci ich (v sulade so zakonom) kupis v obchode alebo od kamarata.
Tak mozno pre teba je to jedno, ale pre kamarata to urcite jedno nebude, kedze on by tiez mal prebijat len pre vlastne potreby. :D Ale ak ma zivnost a prislusnu licenciu, tak je to v pohode. 8)

edit: uz sme ale dost OT, tato tema riesi legalitu SP (aj ked nie je velmi co riesit), nie otazku nosenia prebijanych LRN :D
Naposledy upravil/-a inspiring_tharp v 16 Feb 2009, 09:47, upravené celkom 1 krát.
luke
častý prispievateľ

a ked je kamarat deckar/eckar a tiez prebija pre polovne/sportove ucely?
si od neho mozem kupit prebijance a nosit ich?
yarco
moderátor
Registered for: 18 years 7 months

Príspevok od používateľa yarco »

luke:
Ty ich mozes bez obav kupit aj nosit, otazkou je, ci ti ich on moze predat.

Zakon definuje prebijance ako:
"§2 d) 1. prebíjané strelivo – laborované strelivo pre vlastnú potrebu na športové alebo poľovné účely za použitia príslušnej technológie, pri ktorom sa používajú nové alebo už použité komponenty,"

kde by kamarat mohol mat problem s vykladom toho "pre vlastnú potrebu".
luke
častý prispievateľ

mne z toho ale vychadza to, ze "pre vlastnu potrebu" je defacto pre vlastnu potrebu prebijaca.
a ako ich mozem nosit ked je to na športove a polovne ucely? nosenim myslim na obranu.
nielen kamarat, moze fabrika prebijat naboje a predavat ich na nosenie a polovanie a sportovanie? podla mna sa to bije s definiciou prebijaneho streliva.

evidentne sa prebijance predavaju, ale mam zmetok v tom preco.
add
prispievateľ
Registered for: 22 years 10 months

Príspevok od používateľa add »

-> luke

Ziadny zmatok v tom nevidim. Ak si zoberieme ARES, ktory predava 'prebijance', tak zakladny fakt je ten, ze ARES ma licenciu na vyrobu streliva, t.j. vyraba a predava naboje tak isto ako S&B, Geco, ... To, ze pri vyrobe pouziva uz pouzite nabojnice (vsetky ostatne komponenty su rovnako nove ako u ostatnych vyrobcov), je uz len osobitost tejto firmy a kedze zo zakona je povinny garantovat bezpecnost, dodrzanie noriem, atd. tak ta to v zasade nemusi trapit.
Co sa tyka prebijania, tak plati to co si uz aj ty spomenul - ak si prebijam tak len pre sportove ucely a pre vlastnu spotrebu. Ak by som naboje niekomu predaval, dopustil by som sa TC nedovoleneho ozbrojovania, pretoze nemam ani licenciu na vyrobu streliva ani na jeho predaj.
inspiring_mcclintock

Príspevok od používateľa inspiring_mcclintock »

igoros napísal:Taky predavac nema co robit za pultom, byt majitelom, tak ho zeniem, ze by mu dych nestacil... Ako moze predavat niekto, kto o tom nema ani sain :evil: :idea:
To, ze niekto tvrdi, ze Federal EFMJ su nelegalne, no dajme tomu, aj ked nema pravdu... ale ze bude predavac tvrdit o SP, ze su nelegalne, to by som ho poslal predavat Adibas na Mileticku a nie zbrane a strelivo.
Ten obchod polovnik na Vajnorskej ma fakt drb...y personal . Ked som este nemal ZP a 18,5 roka tak mi taka okuliarnata tetka "vsevedka" nechcela predat ani strelivo .22Flobert ze to je do malorazky a bez ZP nepredajne, neochotne s pohladom aky by som nevrhol ani na svaby na smetisku v Luniku IX ma posielala do najhlbsich pekiel zeme. Tak som jej povedal nech si to necha a isiel som skusit do HERMESA a tam mi to zradostou predali a este mi aj dali potazkat "dospelacke" guny a poradili ze nech si vybavim papiere a dojdem kupit nieco poriadne. Tak som si casom spravil aj ja ZP a teraz som im zostal ako verny zakaznik....
luke
častý prispievateľ

add: dobre, takze ako fyzicka osoba bez nalezitych licencii si mozem vyrobit prebijanim naboj a ten pouzit LEN na ucel lovu a sportu a NEMOZEM ho pouzit na nosenie na obranu, spravne?
Napísať odpoveď

Návrat na "Náboje"