Poloplášť a legalita v SR
Poloplášť a legalita v SR
pozeral som pozorne a nenasiel som iny thread na tuto temu, pritom mi nejde do hlavy ze to este predo mnou nik nezalozil.
takze, vediem polemiku s jednym clovekom o legalite nosenia poloplastovaneho streliva na slovensku.
ja si myslim, ze legalne je a opieram sa o ustanovenia zakona o zbraniach, kde sa podla mojho nazoru povaha poloplasta nezhoduje s definiciou expanzneho streliva, nakolko deformacia pri nom nie je dosiahnuta expanznou dutinou ako pri hollow point a na ziadnu inu definiciu to podla mna taktiez nevyzera.
dalej by som sa chcel opytat ci existuju nejake vyhlasky k zakonu o zbraniach a strelive, kde by bolo napr. dodatocne upravene povolene vyrobne prevedenie streliva ako je to vo vyhl.370/2002 k ceskemu zakonu o zbraniach.
za vase odpovede vopred dakujem.
takze, vediem polemiku s jednym clovekom o legalite nosenia poloplastovaneho streliva na slovensku.
ja si myslim, ze legalne je a opieram sa o ustanovenia zakona o zbraniach, kde sa podla mojho nazoru povaha poloplasta nezhoduje s definiciou expanzneho streliva, nakolko deformacia pri nom nie je dosiahnuta expanznou dutinou ako pri hollow point a na ziadnu inu definiciu to podla mna taktiez nevyzera.
dalej by som sa chcel opytat ci existuju nejake vyhlasky k zakonu o zbraniach a strelive, kde by bolo napr. dodatocne upravene povolene vyrobne prevedenie streliva ako je to vo vyhl.370/2002 k ceskemu zakonu o zbraniach.
za vase odpovede vopred dakujem.
Zo všetkých strán sa to rozoberalo aj dokolečka tu: http://www.webforum.sk/viewtopic.php?t=694
-
inspiring_tharp
ok, precital som cely vycerpavajuci 11 stranovy thread a vyslo mi z neho ze:
SP - povolene
JSP - ? pravdepovdobne povolene, ale nie som si uplne isty rozdielom, medzi SP
EFMJ - povolene
CEPP - povolene
LRN - povolene
takze na nosenie mozem mat ciste olovo, pokial je to tovarensky kus a nie prebijanec, ano?
SP - povolene
JSP - ? pravdepovdobne povolene, ale nie som si uplne isty rozdielom, medzi SP
EFMJ - povolene
CEPP - povolene
LRN - povolene
takze na nosenie mozem mat ciste olovo, pokial je to tovarensky kus a nie prebijanec, ano?
Taky predavac nema co robit za pultom, byt majitelom, tak ho zeniem, ze by mu dych nestacil... Ako moze predavat niekto, kto o tom nema ani sain
To, ze niekto tvrdi, ze Federal EFMJ su nelegalne, no dajme tomu, aj ked nema pravdu... ale ze bude predavac tvrdit o SP, ze su nelegalne, to by som ho poslal predavat Adibas na Mileticku a nie zbrane a strelivo.
To, ze niekto tvrdi, ze Federal EFMJ su nelegalne, no dajme tomu, aj ked nema pravdu... ale ze bude predavac tvrdit o SP, ze su nelegalne, to by som ho poslal predavat Adibas na Mileticku a nie zbrane a strelivo.
-
inspiring_tharp
To by asi malo byt SJSP -- semi jacketed soft point, cize poloplast s makkou spickou, a je to to iste ako SP, len ine oznacenie.luke napísal:JSP - ? pravdepovdobne povolene, ale nie som si uplne isty rozdielom, medzi SP
Je potom JHP -- jacketed hollow point, co su klasicke expanzne strely.
Ano.luke napísal:takze na nosenie mozem mat ciste olovo, pokial je to tovarensky kus a nie prebijanec, ano?
igoros:
Mas pravdu.
On tam vychvaloval nejaku znacku, sa mi zda ze Fiocchi, a na to som sa spytal ci maju aj poloplaste. Potom sme sa 5 minut natahovali ci je SP povolene.
Nie.berserker napísal:Ano.luke napísal:takze na nosenie mozem mat ciste olovo, pokial je to tovarensky kus a nie prebijanec, ano?
Ak ten prebijanec legalne kupis, mozes ho nosit. Nie si povinny skumat a overovat vyrobne postupy vyrobcu.
Zakon hovori len o prebijani pre vlastnu potrebu, to povoluje len D-ckarom a E-ckarom.
Cize nemal by si nosit vlastne prebijance, pri kupovanych nabojoch ta to nemusi zaujimat. Je jedno, ci ich (v sulade so zakonom) kupis v obchode alebo od kamarata.
-
inspiring_tharp
Tak samozrejme, ze ak su to kupovane prebijance tak sa mozu nosit. 
Ale ak ma zivnost a prislusnu licenciu, tak je to v pohode. 
edit: uz sme ale dost OT, tato tema riesi legalitu SP (aj ked nie je velmi co riesit), nie otazku nosenia prebijanych LRN
Tak mozno pre teba je to jedno, ale pre kamarata to urcite jedno nebude, kedze on by tiez mal prebijat len pre vlastne potreby.yarco napísal:Je jedno, ci ich (v sulade so zakonom) kupis v obchode alebo od kamarata.
edit: uz sme ale dost OT, tato tema riesi legalitu SP (aj ked nie je velmi co riesit), nie otazku nosenia prebijanych LRN
Naposledy upravil/-a inspiring_tharp v 16 Feb 2009, 09:47, upravené celkom 1 krát.
luke:
Ty ich mozes bez obav kupit aj nosit, otazkou je, ci ti ich on moze predat.
Zakon definuje prebijance ako:
"§2 d) 1. prebíjané strelivo – laborované strelivo pre vlastnú potrebu na športové alebo poľovné účely za použitia príslušnej technológie, pri ktorom sa používajú nové alebo už použité komponenty,"
kde by kamarat mohol mat problem s vykladom toho "pre vlastnú potrebu".
Ty ich mozes bez obav kupit aj nosit, otazkou je, ci ti ich on moze predat.
Zakon definuje prebijance ako:
"§2 d) 1. prebíjané strelivo – laborované strelivo pre vlastnú potrebu na športové alebo poľovné účely za použitia príslušnej technológie, pri ktorom sa používajú nové alebo už použité komponenty,"
kde by kamarat mohol mat problem s vykladom toho "pre vlastnú potrebu".
mne z toho ale vychadza to, ze "pre vlastnu potrebu" je defacto pre vlastnu potrebu prebijaca.
a ako ich mozem nosit ked je to na športove a polovne ucely? nosenim myslim na obranu.
nielen kamarat, moze fabrika prebijat naboje a predavat ich na nosenie a polovanie a sportovanie? podla mna sa to bije s definiciou prebijaneho streliva.
evidentne sa prebijance predavaju, ale mam zmetok v tom preco.
a ako ich mozem nosit ked je to na športove a polovne ucely? nosenim myslim na obranu.
nielen kamarat, moze fabrika prebijat naboje a predavat ich na nosenie a polovanie a sportovanie? podla mna sa to bije s definiciou prebijaneho streliva.
evidentne sa prebijance predavaju, ale mam zmetok v tom preco.
-> luke
Ziadny zmatok v tom nevidim. Ak si zoberieme ARES, ktory predava 'prebijance', tak zakladny fakt je ten, ze ARES ma licenciu na vyrobu streliva, t.j. vyraba a predava naboje tak isto ako S&B, Geco, ... To, ze pri vyrobe pouziva uz pouzite nabojnice (vsetky ostatne komponenty su rovnako nove ako u ostatnych vyrobcov), je uz len osobitost tejto firmy a kedze zo zakona je povinny garantovat bezpecnost, dodrzanie noriem, atd. tak ta to v zasade nemusi trapit.
Co sa tyka prebijania, tak plati to co si uz aj ty spomenul - ak si prebijam tak len pre sportove ucely a pre vlastnu spotrebu. Ak by som naboje niekomu predaval, dopustil by som sa TC nedovoleneho ozbrojovania, pretoze nemam ani licenciu na vyrobu streliva ani na jeho predaj.
Ziadny zmatok v tom nevidim. Ak si zoberieme ARES, ktory predava 'prebijance', tak zakladny fakt je ten, ze ARES ma licenciu na vyrobu streliva, t.j. vyraba a predava naboje tak isto ako S&B, Geco, ... To, ze pri vyrobe pouziva uz pouzite nabojnice (vsetky ostatne komponenty su rovnako nove ako u ostatnych vyrobcov), je uz len osobitost tejto firmy a kedze zo zakona je povinny garantovat bezpecnost, dodrzanie noriem, atd. tak ta to v zasade nemusi trapit.
Co sa tyka prebijania, tak plati to co si uz aj ty spomenul - ak si prebijam tak len pre sportove ucely a pre vlastnu spotrebu. Ak by som naboje niekomu predaval, dopustil by som sa TC nedovoleneho ozbrojovania, pretoze nemam ani licenciu na vyrobu streliva ani na jeho predaj.
-
inspiring_mcclintock
Ten obchod polovnik na Vajnorskej ma fakt drb...y personal . Ked som este nemal ZP a 18,5 roka tak mi taka okuliarnata tetka "vsevedka" nechcela predat ani strelivo .22Flobert ze to je do malorazky a bez ZP nepredajne, neochotne s pohladom aky by som nevrhol ani na svaby na smetisku v Luniku IX ma posielala do najhlbsich pekiel zeme. Tak som jej povedal nech si to necha a isiel som skusit do HERMESA a tam mi to zradostou predali a este mi aj dali potazkat "dospelacke" guny a poradili ze nech si vybavim papiere a dojdem kupit nieco poriadne. Tak som si casom spravil aj ja ZP a teraz som im zostal ako verny zakaznik....igoros napísal:Taky predavac nema co robit za pultom, byt majitelom, tak ho zeniem, ze by mu dych nestacil... Ako moze predavat niekto, kto o tom nema ani sain![]()
![]()