Novela zákona č.190/2003 Z.z. 2022 /výnimky a iné zmeny

Používateľov profilový obrázok
MRBLUE
častý prispievateľ
Registered for: 16 years 3 months

Príspevok od používateľa MRBLUE »

Mesi napísal: 16 Mar 2022, 15:38
MRBLUE napísal: 16 Mar 2022, 12:09 Dnes som bol podat “ohlasenie” na nadlimitne zasobniky na Ba2. Kocka ziadala doniest aj zasobniky, aby mohla napisat pocet do karty. Nakolko sme sa nazorovo nezhodli, dohodli sme sa ze to nechame na neskor. 🙂
Nabuduce tam chod a dozaduj sa podania odovodnenia, ktore bude vyplyvat zo zakona.
Nakolko to nesuri, nechcelo sa mi ist do konfliktu. Zasobniky mam a mozem ich pouzivat do leta, takze no stres. :-)
Mesi
moderátor
Registered for: 17 years 7 months

Príspevok od používateľa Mesi »

Presne ako píšeš, žiadne obmedzenie zo zákona tam nie je, tu ide čisto k svojvôľu príslušníkov. Dnes máš jeden, zajtra kúpiš 1pp (lebo si megaloman 8) ) a nič sa nedeje.
Kapo
častý prispievateľ
Registered for: 18 years 2 months

Príspevok od používateľa Kapo »

Nadlimitné zásobníky si stále môže kúpiť ktokolvek a a kolko len chce. Nepodliehajú evidencii. A nemusí mať ani ZP. Tak je lepšie nestresovať hlopi... :D
https://www.zbrane-ke.sk/
Mesi
moderátor
Registered for: 17 years 7 months

Príspevok od používateľa Mesi »

Zase aby sme boli naďalej zákona svaly: hocikto kto nedrží zbraň do ktorej sa dajú vložiť a zároveň nemá výnimku alebo nárok na výnimku.
jedei105
prispievateľ
Registered for: 12 years

Príspevok od používateľa jedei105 »

Kapo, tu nejde o stresovanie, ale o to, ze policajti vyzaduju nieco neopravnene. Mna to rozculuje lebo nechcem sa hadat ale ani sa nechat sikanovat. Zakon hovori jasne: drzitel oznami drzbu zbrane. nie ze oznami kolko ma zasobnikov, aku kapacitu maju zasobniky...
Jack
moderátor
Registered for: 18 years 5 months

Príspevok od používateľa Jack »

Jedei, v poriadku. Ale načo o tom presviedčaš nás? Považuješ to za buzeráciu nad rámec zákona? No tak tam choď, slušne im vysvetli, že na to nemajú podľa tvojho názoru, ktorý vieš oprieť aj o znenie zákona, právo a ak to od teba chcú, nech ti to dajú písomne. Až ti to dajú písomne, môžeš ďalej konať. Lebo tu to beztak nevyriešiš...
Kapo
častý prispievateľ

MRBLUE
častý prispievateľ
Registered for: 16 years 3 months

Príspevok od používateľa MRBLUE »

A co by asi urobili v pripade ze poviem ze zasobniky nemam ziadne, ale planujem ich nakupit? :-)
Kapo
častý prispievateľ

V odkaze LT je to uvedené. Ak sa nejedná o prerábku samočinnej, či kratšiu ako 600mm, tak dlhú nahlasuješ len vtedy, ak v nej chceš používať nadlimitné zásobníky.

Mna zaujíma, ako to teda je s tým nahlásením..... že to je pravidlo, že mi zbraň z Ečka automaticky strčia do Fka? Keďže je to prerábka a kratšia ako 600mm??
jedei105
prispievateľ

Jack: nerozumiem...o com Vas presviedcam? ved tu sam citas prispevky od roznych uzivatelov. Na roznych oddeleniach postupuju rozne a nie vzdy podla zakona. Ja som si uz na odd. zbrani "vyhadal" nieco co nebolo podla zakona, ale nebolo to zrovna prijemne a nemam chut takto riesit veci. Ovela lepsie by mi padlo keby prislusnici postupovali podla zakona bez zbytocnych obstrukcii. to je cele, naco si zneprijemnovat zbytocne zivot?
Kapo: o com hovoris, ake stresuj dalej ? Ja viem aky je zakon, o to si nerob starosti.
Jack
moderátor
Registered for: 18 years 5 months

Príspevok od používateľa Jack »

Jedei, to nebolo v zlom. :wink: Písal som, že nás presviedčaš o správnosti svojho názoru, ktorý ale zrejme všetci považujeme za správny. Je to akoby si sa tu ubezpečoval o jeho správnosti ty sám. A je to OK, len teda by som očakával tú koncovku, ktorú som ti naznačil. :wink: Na tú nás nepotrebuješ...
jedei105
prispievateľ

Jack, no sak si pokecame, na to je forum :) urcite sem napisem svoju prakticku skusenost ked to bude aktualne :wink:
heisenberg
občasný prispievateľ
Registered for: 7 years 7 months

Príspevok od používateľa heisenberg »

Riesil uz niekto vynimku na nadlimitne zasobniky ak kupoval zbran napr. AR15 po 1.2 2022?
bozon
občasný prispievateľ
Registered for: 12 years 11 months

Príspevok od používateľa bozon »

Ja som to už riešil a výnimku na zbraň kategórie A už aj mám. Trvalo to cca mesiac od podania žiadosti po udelenie výnimky. Niekoľko poznatkov:
- Na žiadosť som použil tlačivo, ktoré majú na PZ, ale je aj na stránke ministerstva a doplnil som ju o bod "Spôsob zabezpečenia", ktorý sa po novom zo zákona požaduje, aby bol v žiadosti vyplnený.
- Potvrdenie od klubu, že trénujem, resp. sa zúčastňujem súťaží v streľbe som spolu s predsedom skoncipoval v zmysle požiadaviek zákona. Navyše sme uviedli aj telefonický kontakt na predsedu.
- Asi v priebehu dvoch týždňov od odoslania žiadosti prišla na oddelenie zbraní PZ požiadavka z ministerstva, aby vykonali fyzickú obhliadku u mňa v byte, ako bude zbraň zabezpečená. Po vykonaní obhliadky som podpisoval zápis z obhliadky a nejaké čestné vyhlásenie.
- Telefonicky si niekto z ministerstva overoval u predsedu klubu informácie uvedené v potvrdení, ktoré bolo priložené k žiadosti. Akurát nebol vôbec v obraze, pretože najprv mu vyčítal, prečo mi to potvrdenie dával, pretože sa domnieval, že ide len o oznamovaciu povinnosť, a až po polhodinovom vysvetľovaní pochopil, že sa jedná o žiadosť na zbraň zakúpenú po 1.2.2022.
Následne trvalo asi 2 týždne, než prišlo rozhodnutie o udelení, a to zdôrazňujem, na nadobudnutie vlastníctva a na držanie zbrane kategórie A.
Gabo13
občasný prispievateľ
Registered for: 14 years 5 months

Príspevok od používateľa Gabo13 »

Ahojte,
Chcel by som sa tu opýtať na právny názor resp. výklad zákona v súvislosti s ohlasovacou povinnosťou zbraní kat. A, konkrétne zbraní ktoré po novom z nejakého dôvodu zapíše ORPZ na F-ko – zberateľstvo.. čo vlastne zákon držiteľovi umožňuje atď.. ďalej, aj úprava okolo cvičnej streľby so zbraňami napísanými na F je – povedzme, zaujímavo formulovaná..

na jednej strane je tu §72j - Prechodné ustanovenia k úpravám účinným od 1. februára 2022.

§72j - Prechodné ustanovenia k úpravám účinným od 1. februára 2022.

(7) Držiteľ skupiny E zbrojného preukazu, ktorý je držiteľom zbrane, ktorá je od 1. februára 2022 zaradená do § 4 ods. 2 písm. q) a ktorú nadobudol do 31. januára 2022 je oprávnený túto zbraň držať v stave umožňujúcom jej okamžité použitie na účel cvičnej streľby a nadobúdať strelivo do nej aj od 1. februára 2022.

Toto ja chápem tak, že pokiaľ mi po oznámení držby aj zaradia zbraň na F-ko (ktoré ale musím mať resp. požiadať o rozšírenie) – pretože zbraň podľa § 4 ods. 2 písm. q) sa dá nadobudnúť iba na F-ko a súbežne mám aj E-čko, s touto zbraňou naďalej môžem chodiť na strelnicu a kúpiť si streliva do nej, koľko chcem ??? Aj napriek tomu že je už na F-ko napísaná ??? Alebo tu už vstupuje do hry aj § 27 a 28 ???
A čo potom, keď už tieto prechodné ustanovenia stratia platnosť ???

Na druhej strane sú tu paragrafy 27 a 28

§27 – oprávnenia držiteľa zbrojného preukazu

Skupina F
b) nadobudnúť do vlastníctva a držať strelivo do zbrane kategórie A, kategórie B alebo kategórie C, najviac však päť rovnakých najmenších spotrebiteľských balení a ak ide o zbrane uvedené v odseku 6, najviac sedem rovnakých najmenších spotrebiteľských balení; obmedzenie množstva sa nevzťahuje na nábojky,

(6) Držiteľ skupiny F zbrojného preukazu starší ako 21 rokov je oprávnený držať zbraň kategórie A uvedenú v § 4 ods. 2 písm. k) až q), zbraň kategórie B uvedenú v § 5 ods. 1 písm. a) až g) a i) a zbraň kategórie C uvedenú v § 6 ods. 1 písm. a) až f) a h) na strelniciach v stave umožňujúcom okamžité použitie na účel cvičnej streľby; zbraň musí byť označená značkou29e) a jej držiteľ je povinný osobne alebo elektronicky oznámiť cvičnú streľbu policajnému útvaru najskôr tri dni a najneskôr 24 hodín pred dňom uskutočnenia cvičnej streľby.

To znamená že aj keď mám E-čko, ale aj F-ko, pre zbraň zapísanú na F-ko platia tieto dva odseky – 7 balení, nahlasovanie atď.. ???

Aj zbraň na F-ko je možné prepravovať na cvičnú streľbu bez predchádzajúceho súhlasu PZ.... §28 ods.2 písm.b bod 7..

Ďakujem...
Napísať odpoveď

Návrat na "Zákon o zbraniach"