Fuha, tu sa tusim rozbehla riadna debata...
Kedze je to tak trochu nepriamym pokracovanim toho co sme nacali v
http://www.webforum.sk/viewtopic.php?t=2390 pridam aspon par poznamok - ciste len moj sukromny nazor:
1. ICS nie je nic prevratneho ani nejak unikatneho, profik alebo clovek ktory trenoval pod viacerymi systemami/pristupmi v nom rozozna prilis vela prevzatych technik, a koniec koncov aj tak naprosta vacsina technik prace so zbranou a strelby samotnej ma korene davno predtym nez sucasny stat Izrael vobec vznikol. Navyse pokial viem, ICS nema nikto nijak 'patentovany' (vratane samotnych izraelcov), nema ziadne pevne a nemenne pravidla ci zakony, ma samozrejme svoje odporucane postupy, techniky, a pod., ale vraviet toto nie je ICS a toto ICS je - asi treba brat trochu s rezervou - aj keby to zrovna predvazal cistokrvny izreaelcan, pretoze iny izreaelcan v inom kurze 'ICS' to ukaze opat trochu inak...
2. Na to aby clovek mohol objektivne posudit a porovnat ktory/aky system je 'lepsi' do tych ktorych podmienok, musel by ich poznat vsetky = absolvovat/osvojit/a zaplatit mnozstvo kurzov, a to podla moznosti od zdroja/zakladov (priamo v USA, v Izraeli, atd.), pretoze vzdy je tam nieco 'lost in translation' - proste pri posuvani znalosti dalej sa skoro vzdy nieco strati a nieco upravi/zmeni, a ak skutocny odbornik vytrenuje instruktorov, ti vytrenuju dalsich instruktorov, a ti potom robia kurzy pre dalsich ludi ci verejnost, urcite tam budu nejake mensie ci vacsie rozdiely. Tak ci onak, moj nazor je ze neexistuje jeden 'najlepsi' system, tak ako neexistuje 'najlepsi' postoj, sposob prebitia, strelby, odstranenia zavady, atd. Kazdy clovek je iny, a to co vyhovuje jednemu nemusi inemu. A ano, existuju 'najrychlejsie' postupy pre tu ktoru situaciu (ktore sa casto vyuzivaju v IPSC a pod.), ktore ale len zriedkavo su zaroven spolahlive a ucinne/pouzitelne aj v roznych extremnych podmienkach (strelba v noci, z nestandardnych poloh, za roznych obmedzeni, atd.). Podstatne ale je, aby clovek bol flexibilny - aj ak je vystaveny niecomu pre neho novemu (napr. ICS-type treningu/strelby), bez ohladu na to kto alebo ako dlho ho vyvijal, clovek by sa nan mal pozriet kriticky, zanalyzovat ho a vybrat si z neho to co pre neho vyznam ma a upravit alebo upustit od toho co nie. A su samozrejme postupy ktore sa clovek moze ci musi 'nadrilovat', ale skutocni majstri boja uz hodne hodne davno (davno pred erou strelnych zbrani) prisli na to ze naozaj najucinnejsie techniky su take ktore su cloveku prirodzene a telo ich prijme za svoje. Toto uz ale suvisi aj s filozofiou, myslenim, pristupom, atd. (ako uz koniec koncov spomenul tango), a bolo by to na dlhsiu debatu.
3. K tomu 'ICS' spominanemu vo vlakne beruc do uvahy tie videa na youtube ako aspon pribliznu ukazku, mne osobne sa to az na par detailov na ICS ako ho poznam podoba len ciastocne, navyse co sa tyka tych videi a bezpecnosti treningu robeneho takouto formou, mam na to rovnaky nazor ako roman, yarco, gewehr a mnoho inych ludi na tomto fore.
4. Ak ponechame stranou stranku bezpecnosti a zameriame sa cisto na techniky a postupy, ja som tu knihu necital ani ju nemam, takze neviem posudit nakolko tie videa zodpovedaju tomu co je tam napisane, ale budto sa par chyb vludilo do knihy, alebo do prevedenia tych ktorych technik, pretoze ak hovorime o ICS-type treningu/strelbe a o veciach ktore v reale funguju, uz len z tych par minut co som odsledoval tam bolo badatelnych viacero drobnych ci vacsich chybiciek. Ak bol pritomny skuseny instruktor tak vam to uz urcite vytkol, ak nie, ja osobne by som sa zameral (a polucias - neber to osobne, ale ako pozitivnu-konstruktivnu kritiku, alebo aspon ako dobre mienene rady):
- prilis vela statiky, staticky terc sa v konflikte prilis rychlo meni na mrtvy terc, zakladom prezitia je pohyb, cize mali by ste sa hybat skoro neustale. Ak hovorime o strelbe na kratku vzdialenost, nie je ziaden dovod zostat stat na mieste, ak sa hybes mysel koordinuje telo a predvida/organizuje pohyb, cize mozes sa hybat a zaroven stale strielat smerom na hrozbu. Vid. napriklad ten trening 'osmicky' - strelec na videu sa po povele zastavil - moment zlaknutia - v poriadku, ale potom z tej istej pozicie strielal namiesto toho aby spravil co i len jeden ukrok. Zastavit sa treba len ak je napr. potreba to odmierit na vacsiu vzdialenost, aj to len na cas absolutne nevyhnutny k vystrelu, ale inak nie. Rovnako pri natahovani zaveru, prebijani, atd. - aj v takych momentoch treba spravit minimalne jeden, dva ukroky stranou (cize bokom kolmo na hrozbu).
- strelba z poklaku na koleno ma minimalny ucel a vyuzitie = zvycajne nie je dovod to trenovat/robit, na stabilite/presnosti to zvycajne nic neprida, robi to z cloveka opat len staticky terc, navyse sa z tejto polohy da len o dost tazsie/dlhsie opat rozhybat (na rozdiel od podrepnutia ktorym clovek podobne znizi tazisko a profil ale z ktoreho sa da velmi rychlo pohnut dalej a to na ktorukolvek stranu).
- slabe vyuzitie krytov - na velkej otvorenej ploche zvycajne nehrozi prekvapiva prestrelka, a ci uz je clovek v centre mesta, na periferii, v parku, alebo na prechadzke v lese, skoro vsade sa nejaky kryt najde a tomu treba prisposobit aj trening. Uz v zlomku sekundy medzi momentom prekvapenia a momentom tasenia zbrane by mal obranca byt schopny zhodnotit situaciu a zvolit smer pohybu tak aby pripadny kryt mohol vyuzit.
- riesenie zavady - klasicky TRR (tap-rack-roll) je jednoznacne najucinnejsi aj v obrannej situacii (nie opakovane natahovanie zaveru ako ten strelec na videu...). A samozrejme cele TRR musi sprevadzat unikovy alebo kryci pohyb. Ak na to niekto zabuda, treba mu dat nahodne do zasobnikov naboj naopak, alebo dat mu medzi ostre cvicny, a drilovat to az kym to nebude automaticky reflex aj so sprievodnym pohybom.
- 'vypichovanie' zbrane - viacero ludi na tych videach si tu zbran pri navrate az vrazilo do hrude, co nerobi stabilite dobre. Nie je nutne zbran vracat naspat rovnako rychlo ako ju clovek vypichuje.
- presnost - co z toho ze niektori ludia tam relativne rychlo strielali, ked ten gong alebo popper nepadal a nepadal... Rychlost strelby je o nicom ak je nepresna a v obrannej situacii zalezi na kazdej jednej rane... Kazda rana by mala byt v cielovej zone (napr. stredova horna cast torza), ak tam nie je, strelec musi spomalit, az kym tam nebude. Tak ako je rychlost strelby podmienena vzdialenostou (cim vzdialenejsi terc, tym dlhsie nan clovek potrebuje mierit), rovnako je podmienena strelcom - ak hrozbu nezasiahnes, zasiahne ona teba (a je uplne jedno ako rychlo si vytasil alebo kolko zasobnikov mas na opasku...)
- kontrola situacie po vystrele - nestaci len otacat hlavu, ruky so zbranou mozu alebo uplne kopirovat pohlad (otaca sa cela horna cast tela), alebo aspon ciastocne. Vynimkou je napr. ked zbranou mieris na pachosa na zemi, vtedy otacas len hlavu a ruky su vystrete so zbranou namierenou. Ale akonahle vratis z 'vypichu' ruky so zbranou naspat k telu, mal by si otacat celou hornou castou tela (na dalsiu hrozbu tak budes moct len priamo vypichnut a strielat a nebudes stracat drahocenny cas dodatocnym pohybom).
atd. atd. atd.
Na zaver - nehovorim ze ta kniha alebo postupy v nej nie su dobre, opakujem ze knihu som necital a reagujem len na videa ktore su udajne zalozene na postupoch a technikach v nej popisanych. Mozno je ta kniha napisana naozaj dobre a akykolvek strelec/obranca so zbranou si v nej najde minimalne par veci ktore ho posunu dalej a zlepsia jeho techniky. Koniec koncov len neustalym zlepsovanim sa clovek moze priblizit dokonalosti, a ci uz mu pri tom pomoze kniha, trening, tato debata, alebo cokolvek ineho je len a len na nom.
Gunslinger