Kradol branu, dochodca (74) ho postrelil do nohy

správy o útoku alebo obrane so zbraňou
Používateľov profilový obrázok
luke
častý prispievateľ
Registered for: 18 years

Príspevok od používateľa luke »

si nalistuj 3 panzerove prispevky dozadu a zistis ze aj pozemok moze byt pre potreby zakona povazovany za obydlie.
miro285
častý prispievateľ
Registered for: 16 years 1 month

Príspevok od používateľa miro285 »

Si nalistuj príspevky vyššie, ako má pre uplatnenie § 26 ods. 2 Tr. zákona vyzerať pozemok.

Potom si pozri reportáž, napr. tu http://televizia.joj.sk/tv-archiv/krimi ... -2010.html a všimni si, odkiaľ bol plot odcudzený. Taktiež si všimni, ako je ten pozemok oplotený/neoplotený.

To neberiem, že aj pozemok môže slúžiť ako obydlie, teoreticky, ale musí spĺňať určité podmienky, pretože je rozdiel, ak ti niekto kradne niečo z obývačky, a ak ti niekto kradne niečo z tvojho "pozemku", ktorý nie je nijak ohraničený, oplotený, teda ja, ty, hocikto kto tam nebýva nemôže vedieť, že je to súčasť pozemku. Tým ale neobhajujem kradnutie..
Panzer
Administrátor
Registered for: 18 years 10 months

Príspevok od používateľa Panzer »

to agger

Neexistuje niečo ako "pohľad súdov". Každý sudca rozhoduje podľa zákonov a podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia. Čiže na prvom mieste je zákon a keď ten pripúšťa určitý výklad (teda nie je jednoznačný) nastupuje vedomie, svedomie a skúsenosti.

Nakoniec ani ja ti nedokážem povedať, čo je primerané v tebou naznačených prípadoch. Musel by som poznať všetky okolnosti, ktoré sú zistiteľné, resp. ktoré sa dajú dokázať zákonným spôsobom a až potom môžem vyslovovať názor. Kým len teoreticky riešime konkrétny prípad na základe info z médií je to aj z mojej strany len a len teoretizovanie.
agger
častý prispievateľ
Registered for: 16 years 2 months

Príspevok od používateľa agger »

Dakujem, ciastocne som takuto odpoved ocakaval. PM
Pena
častý prispievateľ
Registered for: 17 years 1 month

Príspevok od používateľa Pena »

Podľa mňa by mal byť ujo nevinný. Keby odznel taakýto rozsudok, tak by asi nasledovalo zopár podobných "obranných zásahov". Potom by všetci dlhoprstí pochopili, že sa v tomto štáte môžeme legálne brániť proti ich krádežiam a kriminalita by klesla minimálne o polovicu...
inspiring_tharp

Príspevok od používateľa inspiring_tharp »

Tak neviem či by kriminalita klesla o polovicu. Určite by si zlodej viac rozmyslel či ide kradnúť, ale veľa "ľudí" doslova žije z krádeží (a veľké percento ešte aj zo soc. dávok, teda z penazí pracujúcich), takže by toho len tak nenechali. Akurát by sa možno preorientovali na cennejšie a/alebo menej chránené veci (napr. dopravné značky, káble železničných signalizačných zariadení, atď).

Ale hlavne by vedeli, že ak ich prichytia a poprípade aj postrelia (v medziach zákona), tak už by nebolo samozrejmosťou že z útočníka bude obeť a naopak; ako dnes často býva.
inspiring_kepler

Príspevok od používateľa inspiring_kepler »

agger napísal:Len tak na margo, ohladom oplotenia jeho pozemku: Co ked mu plot ukradli v niektorom predchadzajucom utoku? Stale to moze byt ochrana obydlia, alebo sa na to rigidne pozera: nema plot = nie je obydlie?
Ten plot je tam velmi dolezity, aj pre teba ale hlavne pre ostatnych aby vedeli kde este mozu vstupit a kde nie. A ak vstupia tak sa obmedzia ich prava a zaroven vzniknu nove prava majitela pri jednani voci nim.

U nas plot virtualne vymedzuje vplyv § 26.

Ked sa na to pozries teroreticky tak keby ti pachos zroluje plot bez toho aby si o tom vedel, plot-drot necha pohodeny dalej od seba a ty ho potom spozorujes tak sa ti moze spacirovat po pozemku a ty nemozes v tej chvili uplatnit § 26 :wink:
Pena
častý prispievateľ
Registered for: 17 years 1 month

Príspevok od používateľa Pena »

Nechcem zakladať nové vlákno, tak sa spýtam tu. Nemáte chuť sa ísť potápať?
http://www.topky.sk/cl/10/820473/V-kana ... o-samopalu
:twisted:
2weird2die
častý prispievateľ
Registered for: 15 years 9 months

Príspevok od používateľa 2weird2die »

:) http://www.birdz.sk/forum/boli-by-ste-z ... nketa.html

Zákon 300/2005, § 122 ods. (5) Trestný čin je spáchaný v obydlí, ak je spáchaný v dome alebo byte iného alebo v iných priestoroch slúžiacich na bývanie vrátane priestorov a pozemkov k nim patriacich, ak sú ako súčasť obydlia uzavreté. << z tohto mi vyplýva, že pozemkami uzatvorenými sa myslia plotom, inou prekážkou ohraničené plochy.

Spĺňalo by tú definíciuu aj ohraničenie chodníkom, vymedzenie susediacimi domami niekde v zástavbe?

A keď sme už pri tom, každý pozemok niekomu patrí a každý, aj štátny pozemok je určitými zákonmi chránený. Aj keď by pachoš tú bráničku našiel uprostred lesa a je zjavné(preukázateľné), že jeho byť nemôže, mám právo použiť primerané prostriedky aby som mu zabránil v nezákonnom konaní? (lepším príkladom je asi dopravná značka, kanalizačný poklop, mosadzné kríže z cintorína na káričke smer zberňa surovín)

viď: § 236 Zatajenie veci: kto si prisvojí cudziu vec, ktorá sa dostala do jeho moci nálezom, omylom alebo bez privolania oprávnenej osoby, potrestá sa.
prosím, upozornite ma na to v čom sa mýlim.
Kapo
častý prispievateľ
Registered for: 18 years 2 months

Príspevok od používateľa Kapo »

A napadá vás aj to, že ak v obývačke či na dvore najdete cudziu osobu, tak by ste sa jej mali najprv opýtať:
-"...čo tu robíš?"
-"...ále, beriem si železný odpad"
-"...šak preto" :)
DUSO
častý prispievateľ
Registered for: 17 years 8 months

Príspevok od používateľa DUSO »

Pena napísal:Nechcem zakladať nové vlákno, tak sa spýtam tu. Nemáte chuť sa ísť potápať?
http://www.topky.sk/cl/10/820473/V-kana ... o-samopalu
:twisted:
Do slaka. Vraj az 200 000 kusov. Nemohli mi to zakopat na zahrade? :evil:
inspiring_kepler

2weird2die sam si napisal ze na ohranicenie tam musi byt dostatocna prekazka.
T.j. plot, stena domu, vysoke zabradlie atd., nieco co neprekonam zdvihnutim nohy o par cm :-)

A statny majetok je aj verejne priestranstvo a na nom platia ine pravidla ako napr. urad vlady SR, je to tiez statny majetok ale nemoze tam ist hocikto hocikedy :-)

A co sa tyka jasnej kradeze napr. kríža z cintorina tak mozes zadrzat pachatela a zavolat PZ. Bez svedkov je to ale cesta k dlhemu pobytu na policajnej stanici lebo s najvacsou pravdepodobnostou budes spatne obvineny tym koho si zadrzal :wink: Najlepsie je z dialky dat nenapadne info na 112 a informovat policiu o pripadnom pohybe podozriveho aby ho preverili.
inspiring_kepler

Doplnenie :-)
Kapo napísal:A napadá vás aj to, že ak v obývačke či na dvore najdete cudziu osobu, tak by ste sa jej mali najprv opýtať:
-"...čo tu robíš?"
-"...ále, beriem si železný odpad"
-"...šak preto" :)
...synak, tu mas kovovy odpad z Ares-u a mozes ist :wink:
Jack
moderátor
Registered for: 18 years 5 months

Príspevok od používateľa Jack »

Miro, sorry, ale je celkom jedno, čo si pod pojmom obydlie predstavuješ ty. Podstatné je, čo si pod ním predstavoval zákonodarca. Preštuduj si príslušné predpisy a potom sa bavme, čo si predstavuješ, pod ktorým pojmom. Bez urážky, len dobrá rada.
:wink:
2weird2die
častý prispievateľ
Registered for: 15 years 9 months

Príspevok od používateľa 2weird2die »

OT: pri tých v zátvorke menovaných je jasné, že ide o krádež... ale v zemi sa toho dá násť všeličo zaujímavého. a to nielen muníciu z druhej svetovej, pri ktorej by šlo o nedovolené ozbrojovanie... narážam na to, že máločo na čo siahnete, i keď na súkromnom alebo štátnom pozemku, je určitým spôsobom chránené.

@BKLS: vrátane priestorov a pozemkov k nim patriacich, ak sú ako súčasť obydlia UZAVRETÉ. - nie je špecifikované ?ako? uzavreté, pýtal som sa, či aj iné ohraničenie ako ohraničenie pevnou prekážkou sa považované za spôsob vymedzujúci pozemok. Tvoja odpoveď je nie, len neviem podľa čoho.
Napísať odpoveď

Návrat na "Udalosti"