Prezbrojenie policie

správy o útoku alebo obrane so zbraňou
inspiring_wu

Príspevok od používateľa inspiring_wu »

klingocop to napísal správne a dokonale výstižne. Mimochodom, na úradnom zázname nemusím klamať, že sa porucha na zbrani stala v službe. ak sa stane mechanická závada nezavinená mojim konaním, tak je to jedno, kde sa stala, ak je závada spôsobená nesprávnou manipuláciou, alebo akýmkoľvek iným zavinením (spadla mi na betón, pes mi ohrýzol pažbičky...) tak mi prípadnú opravu môžu zosobniť, záleží na posúdení.
inak to s tým psom nie je vymyslené, známemu takto "padol" Glock za vlasť :)
polucias
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 18 years

Príspevok od používateľa polucias »

môjmu otcovi mobil :lol:

sorry za OT
Používateľov profilový obrázok
BALISTIK
moderátor
Dátum registrácie: 18 years 4 months

Príspevok od používateľa BALISTIK »

Pri plastakoch pozor :!: v lete nenehavat v aute za oknom :twisted:
inspiring_buck

Príspevok od používateľa inspiring_buck »

Panzer napísal:
klingocop napísal:....ja ako policajt aj mimo služby som oprávnený použiť služobnú zbraň v zmysle zákona o PZ a nie ako iný držiteľ zbrane len v nutnej obrane a krajnej núdzi . Toto sa však vťahuje aj na vlastnú zbraň, ktorú mám v súkromnej držbe u mňa G 17. Čiže ak ja mám mimo služby u seba vlastnú a nie služobnú zbraň aj túto môžem použiť v zmysle zákona o PZ ako policajt.
Nemám teraz veľmi čas študovať zákon o policajnom zbore. Z ktorého ustanovenia to vyplýva?

Takže zákon o PZ nerieši služobnú zbraň ale ZBRAŇ. viď.
Použitie zbrane

(1) Policajt je oprávnený použiť zbraň iba

a) v nutnej obrane 25) a krajnej núdzi, 26)
b) ak sa nebezpečný páchateľ, proti ktorému zakročuje, na jeho výzvu nevzdá alebo sa zdráha opustiť úkryt,
c) ak nemožno inak prekonať odpor smerujúci k zmareniu jeho služobného zákroku,
d) aby zamedzil útek nebezpečného páchateľa, ktorého nemôže iným spôsobom zadržať,
e) ak osoba, proti ktorej sa použila hrozba zbraňou alebo varovný výstrel do vzduchu, neuposlúchne výzvu policajta smerujúcu na zaistenie bezpečnosti inej alebo jeho vlastnej osoby,
f) ak nemožno inak zadržať dopravný prostriedok, ktorého vodič bezohľadnou jazdou vážne ohrozuje život a zdravie osôb a na opakovanú výzvu alebo znamenie dané podľa osobitných predpisov 24) nezastaví
g) aby odvrátil nebezpečný útok, ktorý ohrozuje strážený objekt alebo miesto, kde je vstup zakázaný, po márnej výzve, aby sa upustilo od útoku,
h) aby zneškodnil zviera ohrozujúce život alebo zdravie osôb,
i) aby v bezprostrednom priestore štátnej hranice prinútil zastaviť dopravný prostriedok, ktorého vodič na opakovanú výzvu alebo znamenie dané podľa osobitných predpisov 24) nezastaví.

(2) Zbraňou podľa odseku 1 a § 50 ods. 1 písm. r) sa rozumie strelná a bodná zbraň a zbraň hromadnej účinnosti.

(3) Pred použitím zbrane je policajt povinný vyzvať osobu, proti ktorej zakročuje, aby upustila od protiprávneho konania, s výstrahou, že bude použitá zbraň. Pred použitím strelnej zbrane je policajt povinný použiť tiež varovný výstrel. Od výstrahy a varovného výstrelu do vzduchu môže policajt upustiť len v prípade, keď je sám napadnutý alebo ak je ohrozený život alebo zdravie inej osoby alebo vec neznesie odklad.

(4) Pri použití zbrane je policajt povinný dbať na potrebnú opatrnosť, najmä aby nebol ohrozený život iných osôb a aby čo najviac šetril život osoby, proti ktorej zákrok smeruje.
inspiring_buck

Kuro napísal:neviem o tom, že by držitel zbrojnej licencie mohol predavat zbrane a strelivo "na služobák". Už u nas par policajtov bolo , ohanali sa služobakom,a tvarili sa fest prekvapene, ked sme im oznamili že potrebuju ZP :D

Zatiaľ sa mi skutočne nestalo, že by mi niekde nepredali Makarovce , vždy postačoval služobák.
K tomu to by som ti ešte chcel uviesť jednu skutočnosť a to :
Mám kartu zbrane k G 17 na nej mám napísané ráž 9 mm. Nie je konkrétne uvedené o aký 9 mm náboj sa jedná čo o 9x17, 9x18, 9x19 alebo 9x21. takže by si mi mal predať akákoľvek náboj v kalibri 9 mm, čo ty na to -?.
miro285
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 16 years 1 month

Príspevok od používateľa miro285 »

No ja mám napr. ku G19 v karte zbrane kaliber 9x19. A ďalej napr. niekde kartu zbrane pri nákupe streliva nepýtajú..
omega51
prispievateľ
Dátum registrácie: 15 years 10 months

Príspevok od používateľa omega51 »

To je chyba správnej služby. V preukaze zbrane by mal byť uvedený kaliber 9x19, ale už som videl aj sa vz. 58 ako opakovacia guľovnica.
inspiring_buck

miro2851 napísal:No ja mám napr. ku G19 v karte zbrane kaliber 9x19. A ďalej napr. niekde kartu zbrane pri nákupe streliva nepýtajú..

Iný kraj iný mrav !
Používateľov profilový obrázok
Kuro
expert
Dátum registrácie: 22 years 9 months
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Kuro »

no tak pani predajcovia si koleduju o stratu zbrojnej licencie, pretože uplne jednoznačne porušuju Zakon o zbraniach a strelive - ustanovenia povinností držitela ZL. myslím, že toto by malo zaujímať odbor dokladov a evidencie na prezídku ......
Na tu kartu by som ti nepredal nič. Príliš vela magorov zo služobakom sa snažilo zbavit nas ZL, takže nestojím pre par nabojov o problém.
Zatiaľ sa mi skutočne nestalo, že by mi niekde nepredali Makarovce , vždy postačoval služobák.
K tomu to by som ti ešte chcel uviesť jednu skutočnosť a to :
Mám kartu zbrane k G 17 na nej mám napísané ráž 9 mm. Nie je konkrétne uvedené o aký 9 mm náboj sa jedná čo o 9x17, 9x18, 9x19 alebo 9x21. takže by si mi mal predať akákoľvek náboj v kalibri 9 mm, čo ty na to -?.
inspiring_buck

Môžeš prosím ťa konkretizovať znenie zo zákona o Zbraniach a strelive, kde je to porušenie zákona uvedené ?
inspiring_liskov

Príspevok od používateľa inspiring_liskov »

klingocop:
§35 ods 4

za porusenie tohto ustanovenia IMHO moze prist o licenciu....

a co sa tyka tvojej karty , teoreticky by ti na nu nemali predat ani lugre, pretoze naboj "9mm" podla CIP neexistuje a na nakup streliva s oznacenim "9x19" nemas podla tejto karty opravnenie... je mi jasne, ze to je ad absurdum, a kazdy predavac vie ze do Glocka17 idu lugre, ale predstav si, ze by si mal napr G25 v cal 9brow a mal by si na karte "9mm" a dosiel by si do zapadnutej predajne kde sa v glockoch nevyznaju, uhadal by si Browningy bez toho aby si na predavaca musel tasit qwer spoza opasku ??

skoc na OR PZ a nechaj si vymenit kartu zbrane, je to ich chyba, musia ti ju vymenit bezplatne
inspiring_payne

Príspevok od používateľa inspiring_payne »

tak chybicka sa stane a preto si treba skontrolovat kartu zbrane, ked si ju preberas. Aj mne dali na kartu zbrane ako druh zbrane ZAVER. Upozornil som ich a hned som dostal druhu kartu
Napísať odpoveď

Návrat na "Udalosti"