NITRA – Ďalší incident na základnej škole.

správy o útoku alebo obrane so zbraňou
angel25
prispievateľ
Registered for: 1 year 5 months

Príspevok od používateľa angel25 »

Jack, veľmi rád chytáš za slovka, potom ich zveličís a bum, problém na svete 😉

Že som použil slovko vadný.... neznamená, že niekoho zosmiesnujem a nie je to len o fyzickej stránke. Ak spolužiaci vidia na niekom jasnú šikanu a nič neurobia, označím ich za vadných, lebo sa odkláňajú od normy, nerobia to, čo je nutné a prospešné. Možno boli vychovaní v zmysle - nehas, čo ťa nepáli, prípadne nemiesaj sa do toho a pod. Možno je ľahostajný, možno bojazlivy....v každom prípade ☝️ zákon nám ukladá konať. Morálne zásady nám ukladajú konať. Ak niekto nekoná, správa sa "vadne".
Častokrát učiteľky nekonajú správne, polícia nekoná správne, okolie nekoná správne....... šikana nie je záležitosť jedného dňa. To musí prebiehať dlhšie, aby jedinec vypenil a urobil niečo zlé.
A to platí aj pre sikanovaneho - jeho povinnosť je ohlásiť to.... rodičom, učiteľom, spolužiakom (tí to povedia doma a možno sa to dostane ďalej), ...... veď dnes majú aj rôzne linky, kam môžu zavolať, porozprávať sa, zdôveriť sa....či? Sú aj v TV reklamách vedení k tomu, aby konali ☝️

My sme takú podporu nemali. Keď ma začal najslabší ôsmak na škole šikanovať, zavolal som ho na ferovku. Ako vždy, cez veľkú prestávku a na WC. Bol to vždy rituál, chalani dookola nastúpení a povzbudzovali. To bola naša linka dôvery. Bol o hlavu vyšší a zbil som ho do krvi. Mal som šťastie, športoval som už od 5r a zvládal som bolesť. Dostal. Nikto, nikdy sa viac neodvážil. Zvyšok jeho triedy mu povedal, že sa nemá púšťať do mladších, že toto nech mu je výstrahou, že dostal od piatka 😉

A ešte raz to napíšem...
Kto koná zlo - je určitým spôsobom vadný!
Kto sa prizerá zlu a neprávosti a nič neurobí - je vadný.
Kto sa nechá ponižovať, šikanovať - asi dostal vadnú výchovu 😉
Naposledy upravil/-a angel25 v 11 Apr 2025, 10:12, upravené celkom 1 krát.
Používateľov profilový obrázok
lovec
častý prispievateľ
Registered for: 20 years 8 months

Príspevok od používateľa lovec »

Jack napísal: 11 Apr 2025, 09:34 ...
Ale teda, myslím, že aj takáto malá "ochutnávka" celkom dokumentuje, o čom hovorím vyššie. Ale počúvať tu plky, že vadný je aj ten, kto je šikanovaný, mi smrdí aplikáciou nesprávnych logicko-pojmových operácií, aby som sa vyjadril slušne. Áno, ak považujeme za vadu aj to, že niekto pochádza zo zmiešaného manželstva, alebo ja neviem... že nosí okuliare, má pehy, ryšavé vlasy, pomalšie sa učí, má dobré známky, má zlé známky, je disgrafik, má len jedného rodiča (alebo dokonca, že mu zomrel jeden z rodičov), alebo je pohybovo menej nadaný, potom tá premisa možno platí. Ale to predsa žiadne vady nie sú! A pritom takto málo stačilo alebo aj dnes stačí v mojom okolí - tam, kde som to mohol alebo môžem sledovať - na to, aby sa decká najprv len posmievali a potom začali prechádzať k prejavom, ktoré by sa dnes už zrejme označovali ako šikana.
Ako iste vieš, oni si tie decká mnohé stereotypy prinesú aj z domu - "ten krpatý ryšavý je tvoj spolužiak?!" - a už sa to vezie, dieťa nevedomky preberie rétoriku tupého rodiča...
rusty95
prispievateľ
Registered for: 3 years

Príspevok od používateľa rusty95 »

tak povahe svojich rodicov sa rozumovo neubranis pokial nezacnes mat vacsi rozhlad o svete a nezistis ze tvoji rodicia su jedni z dalsich ludi na tejto planete majuci tiez rozne chyby a "uchylky" od normalu.
pamatam si este ako tety byvali na mna mile ked som bol detsko a ake "zakeracky" sa z nich neskor vykluli :D
Jack
moderátor
Registered for: 18 years 5 months

Príspevok od používateľa Jack »

Angel, ja nemusím chytať za slovíčka. Nie teba. Asi sa nudíš, tak si chceš "popísmenkovať" s chlapcami, čo tiež radi strieľajú. Akurát tu sme taká societa, že po väčšinou rozumieme, že slová majú svoj význam a nemáme vo zvyku si robiť z huby riť. Možno si zabudol, že ťa mama učila, že mlčať je niekedy zlato. Myslela tým aj situácie, do ktorých si sa za posledných pár týždňov dostal na WF opakovane. Tvojim vlastným pričinením. Moja smola je, že ako jeden z modov som v tom párkrát hral rolu aj ja. Čo narobím? Na mňa to ale fakt nehádž a neutvrdzuj sa v ilúzii, že na teba nejako striehnem. Nestriehnem. Nepoľujem.
:roll:
Takže teraz ešte raz a pomaly: použil si slovo vadný. Tak som sa spýtal, ako vadní boli tí chlapci, čo sme im dali vyžrať SNP? V čom spočívala ich vada? V čom spočíva "vadnosť" x iných deciek a žiaľ, aj dospelákov, ktorí sú dnes a denne terčmi šikany. A vidíš, nič, len takto málo stačí, aby si začal hamovať a už sa nevyjadroval tak kategoricky. Teraz ale zase píšeš, že kto sa nechá ponižovať, šikanovať, asi dostal vadnú výchovu. Už nie si taký kategorický, už používaš časticu "asi". A vidíš, robíš pokroky. Drobné, ale predsa. To bez irónie. Ale poďme ďalej. Zo života. Celú mladosť som výkonnostne športoval. V nejakých mladších či starších žiakoch k nám prišiel nový chalan. Začal neskôr ako my, vedel toho menej ako my. Ale mal dobrý somatotyp a veľmi chcel. Ale chýbal mu skill, ktorý sme my už mali, mal miernu povahu a slušné správanie. Dostal hneď "jemne" posmešnú prezývku (tu ho volajme G.) a keďže herne za nami zaostával, začali sme mu to dávať pocítiť. Od irónie bol krok k nadávkam, od nadávok k fackám. Aby bolo jasné: neinicioval som to, možno som ho ani neudrel, ale minimálne som to vtedy toleroval a som presvedčený, že blbé reči som mal celkom isto aj ja. Nemám z toho dnes mindrák, ale rozhodne za to na seba nie som hrdý. Nemám byť za čo. Chalan to nejaký čas znášal, lebo veľmi chcel športovať a byť súčasťou tímu. A aj tento G., ak aplikujeme tvoju dialektiku, mal podľa teba asi vadnú výchovu. Naozaj mal? Nebol problém práve v tom, že mal celkom normálnu, štandardnú - možno by sme povedali, že až dobrú - výchovu? Na koho sa mal alebo mohol obrátiť? Na trénera? Na rodičov a tí na trénera? Veď by v partii okamžite skončil. Angel, neviem či to číslo 25 odkazuje na tvoj vek, alebo nie, ale to boli hlboké deväťdesiatky, úplne iná "kultúra". Takéto veci sa obvykle ignorovali, zľahčovali, kamuflovali. G. mal šťastie, jednoducho to sám vzdal. Šťastie preto, lebo skončiť v klube bolo jednoduchšie, ako zariadiť prestup do inej školy, zmeniť zamestnanie, alebo sa, povedzme, nechať preložiť na iný vojenský útvar v rámci ZVS.
:idea:
Takže Angel, keď trváš na tom, čo si napísal, skús sa zamyslieť, čo bolo vadné na ňom, na chudákovi G. Alebo na jeho výchove. Vôbec nič. A strašné je, že dokonca ani my sme neboli nejako vadní - možno na jednu, dve výnimky, ktoré sa ale postupom času prirodzene vytratili - len sme sa naučili fungovať v "tak trochu" toxickom prostredí, kde takéto správanie bolo celkom v pohode a kde sme postupne prebrali nejaké vzorce správania. Neboli sme tak vychovávaní... Dnes je celkom iná doba, aj v športových kluboch vládne celkom iná kultúra a samozrejme, aj naša individuálna citlivosť je celkom inde. Jedna z vecí, o ktoré sa snažím je, aby moje vlastné deti za mnou prišli vždy, keby im niekto skúšal škodiť (a zatiaľ to funguje), ale zároveň, aby nevyrovnávali účty za SNP, aby dali šancu aj takýmto G. v ich okolí a pod. A tiež sa tak nejako snažím, aby sme prostredie udržiavali bezpečné aj pre iné decká, nielen pre tie moje.
8)
Ale pokojne ti viem vytiahnuť iné príklady. Sťažnosti rodičov žiakov na telocvikára na výberovej škole(!), praktizujúceho aj fyzické tresty a správajúceho sa tak, že dnes by to sčasti zrejme kvalifikovali ako šikanu, ktoré sa vedením školy, teda pani riaditeľkou, vždy zamietli pod koberec. Ale teda, že to niekomu nedalo, tak minimálne dvakrát, len čo si ja pamätám, s ním niekto vyrovnal účty a pán učiteľ potom chodil do školy s monoklami, opuchnutým ksichtom, rozťatou perou a my sme sa mu poza chrbát posmievali. Ja som s ním problémy prestal mať v momente, keď zistil, že výkonnostne športujem. To som okamžite získal výsady. Ale teda, zase, vadní neboli tí, ktorí to schytávali ale len a iba ten, kto ich šikanoval.
:arrow:
Resumé? Je fajn mať o veciach komplexnejší prehľad a vziať do úvahy rôzne aspekty, než človek začne vynášať nejaké kategorické súdy, alebo sa minimálne deliť so svetom o svoje objavné zistenia. Nič menej a nič viac v mojich postoch k tejto téme hľadať netreba. Alebo teda predsa len áno: vieru, že ak sa nebudeme správať ako dementi a nebudeme vychovávať malých dementov, tak šikana bude už len celkom okrajovým javom. A nie dôvodom, aby decká skákali pod vlak, alebo sa vyhrážali spolužiakom (alebo aby tie hrozby, nedajbože, skúšali napĺňať).
angel25
prispievateľ

Jacku 😘 veď píšeš to čo ja, len inými slovami.
Šikana je komplexná....hm.. doslova veda a žiadny aspekt šikany nie je rovnaký. Áno, majú to odborníci na šikanu niekedy náročné na správne posúdenie.

Ale snažil som sa vysvetliť celú dobu jedno:
Nebuďme ľahostajní k šikane ☝️ Nič viac, nič menej.

A ešte k tomu G....to ste boli pekné mrchy 🤣 G bol fyzicky na tom horšie a nakoniec aj psychicky, keďže to vzdal. Dá sa teda nazvať, že bol slabší jedinec??? Neurazí ťa to? To nie je urážka, to je fakt.
Ja by som sa nevzdal ☝️ Urobil by som všetko pre to, aby som sa výkonovo dotiahol a prekonal čo najviac z vás. Trénoval by som 3x viac ako ostatní, radil by som sa, šiel cez slzy, bolesť, pot, drinu, krv az do extrému. A nakoniec by vás roztrhlo 🤣 Potom vám poďakoval za tzv. konštruktívnu kritiku, že mi pomohla dosiahnuť vyššie výkony.

Zlomili by ste sa sami 🫣
angel25
prispievateľ

...a už nepíšem 😉 nebaví ma to. Akékoľvek slovo napíšem, všetko je zveličené. Bye. Píšte si sami
R
častý prispievateľ
Registered for: 18 years

Príspevok od používateľa R »

Neofukuj sa a konaj, už si raz končil a furt si tu. 17.3. :lol:
angel25
prispievateľ

počuj R ....ako to mám urobiť, ke%d užívateľský panel neumožňuje zrušenie profilu??? Veď to by som tu už dávno nebol :!: Veď je to mŕtve fórum, no nedivím sa, keď tu obháňajú a démonizujú každý názor!!! Zariaď to a nebudem tu :!:
s0m3body
prispievateľ
Registered for: 9 years 8 months

Príspevok od používateľa s0m3body »

Angel25, dám ti tip. Na to aby si sem prestal písať nepotrebuješ žiadnu funkciu fóra. Naozaj nie.
ior79
občasný prispievateľ
Registered for: 1 year 6 months

Príspevok od používateľa ior79 »

Podla toho, co sa suska po Nitre o tom sikanovani ukrajinca, tak tobolo nieco ako ta moja sikana… dievcence s nim nechceli chodit poza bucky.
emkac
prispievateľ
Registered for: 12 years 1 month

Príspevok od používateľa emkac »

Jasne. A preto pred rokom jedneho vylucili zo skoly a dalsi mali znizene znamky zo spravania.
Lebo s nim nechceli chodit poza bucky.
R
častý prispievateľ
Registered for: 18 years

Príspevok od používateľa R »

emkac: ale aspoň už vieme prečo dievčence šikanovali ior79 :lol:
ior79
občasný prispievateľ
Registered for: 1 year 6 months

Príspevok od používateľa ior79 »

:D ale potom mi narastli svaly a chlpy na hrudi, a karta sa obratila :D
rusty95